"Нею просто потрібно користуватися завжди, а не заміняти мовою, що в Україну була насильницьке привнесена Російською імперією, а потім комуністичною владою, для чого вони всі ці роки знищували українську мову і її носіїв та проводили насильницьку русифікацію", – написав Балога на своїй сторінці у Facebook у відповідь на репліку одного із користувачів. Який заявив, що переживаю, аби боротьба за українську мову не переросла у "абсурд на кшталт боротьби Фемен за права жінок, а згодом і геїв та лесбіянок".

На переконання Балоги, проблема із використанням апострофу (') і букви "ґ" в Інтернет та текстових редакторах дійсно існує, бо "українізації постійно заважали російські розробники Windows Біла Гейтса".

"Але її можна вирішити, і дуже просто, якщо використовувати апостроф (') і (ґҐ) не напряму, а знаючи "комп'ютерні" хитрощі. Натискаєте праву клавішу "Alt", і, утримуючи її, наберіть на цифровій клавіатурі з правої сторони код 039, от Вам буде апостроф ('). І споконвічно українську букву "ґ", проти якої так довго боролися росіяни, що окупували Україну, можна вставляти, якщо натиснути праву клавішу "Alt", та маленьку букву "ґ". А велику букву "Ґ", якщо натиснути додатково і одночасно "Shift", – пише народний депутат.


Віктор Балога додав й відповідну ілюстрацію

Також від дав пораду й для тих, у кого встановлений Windows7.

"Вирішити це питання можна встановивши розширену клавіатуру – Панель управління – Часи, мова, регіон – Зміна розкладки клавіатури – Мови і клавіатури – Змінити клавіатуру – Україна – клавіатура – Додати – Додавання мови вводу – Українська розширена. Так що використання української мови залежить лише від нашого особистого бажання", – додав Балога зі смайлом наприкінці посту.

До слова, нардеп від "Свободи" Ірина Фаріон таки відправила прем’єр-міністрові Миколі Азарову свою монографію "Мовна норма: знищення, пошук, віднова".