Як пише "Радіо свобода", у видавництві "Клуб сімейного дозвілля" мало не надрукували твір прихильника так званої "Новоросії".

Коли Федір Березін став "чиновником" у "ДНР", довелося наново верстати збірку, розповідає головний редактор видавництва Світлана Скляр.

За її словами, видання припинило співпрацю і з іншими авторами, які почали висловлювати сепаратистські погляди.

Натомість директор видавництва "Основ"» Богдана Павличко каже, що ніколи тісно не співпрацювали з російськими авторами.

Звісно, у Росії теж є фантастична сучасна література, і дуже багато сучасних цікавих авторів, але український світ був завжди занадто зациклений на питанні Росії. Ми завжди працювали з Заходом, і завжди дивилися на Захід чи на світ, але Росію завжди обходили стороною, бо мені здається, що вона не така цікава для нас,
– каже Павличко.

При цьому, харківському видавництві "Фоліо" навпаки планують друкувати російських авторів – тих, які через цензуру не можуть видатися у Росії, каже гендиректор "Фоліо" Олександр Красовицький.

"Видавництво "Фоліо" займається тим, що друкує не ті книжки, які нам надсилають, а тільки ті, які ми замовляємо. І зараз, дійсно, ми небагато замовляємо книжок російським авторам. Але є інакша ситуація – коли ми плануємо зараз до видання книжки російських авторів, які через свою політичну позицію не мають можливості надрукуватися у себе вдома. Я не буду називати до виходу цих книжок, щоб не створювати людям проблем", – розповів Красовицький.

Видавці запевняють, що попит на книги українською мовою в Україні зріс, і загалом ситуація на книжковому ринку покращилася.