Зокрема, документи подав екс-голова Світлогірської сільради (Полтавська область), 55-річний Віктор Жук, засуджений у 2008 році на 8 років. Серед його статей – третя частина статті 365 КК, – та ж, за якою засуджена екс-прем'єр Юлія Тимошенко.

Документи кандидата-рецидивіста – 31-річного Дмитра Перехейди – теж надійшли до ЦВК. Тричі судимий претендує на депутатський мандат по округу № 90 (Київська область). Поміж того, він подав до ЦВК свою передвиборчу програму з семи пунктів, серед яких "Належнi умови утримання в тюрмах" і "Економiчне зростання регiону".

26-річний Максим Сивак теж подав документи, а своєю довіреною особою обрав в.о. начальника своєї колонії, майора Юрія Жука.

Лідер ЄНП Вілфред Мартенс заявив, що українські закони не забороняють реєструватися кандидатами тим, хто відбуває покарання, заборонено тільки ставати нардепами.

У свою чергу, голова ЦВК Володимир Шаповал заперечує це і вважає, що розривати стадії реєстрації та балотування не можна, тобто заборонено і те, й інше.

До слова, сьогодні, 11 серпня, Київський апеляційний адміністративний суд розгляне позовну заяву Об’єднаної опозиції "Батьківщина" до ЦВК з вимогою зареєструвати кандидатами в народні депутати України Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.