В іншому разі гарантій повернення навіть такої незначної за європейськими мірками суми, як 150 тисяч гривень, у вкладників банків не залишиться.

Фонд гарантування вкладів, який у разі банкрутства банків повертає гроші вкладникам, уже кілька днів атакують занепокоєні власники депозитів.

Тут їх заспокоюють: новий закон містить революційні для України норми і значно зменшив ризики для вкладників. "Нічого не змінюється. Механізм залишається колишній. Вкладники як отримували свою гарантовану суму, так і продовжують отримувати", - переконує директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олена Шарова.

Зокрема, закон зобов'язує Фонд створити у збанкрутілому банку тимчасову адміністрацію, а виплати почати уже за тиждень. "Новий закон не передбачає жодних мораторіїв. Цього просто не повинно бути. Цього в природі не має існувати, що буде мораторій чи заморожування внесків населення", - вважає Шарова.

В Асоціації українських банків переконують, що між першим і другим читанням у Верховній Раді у законі зникла норма про гарантоване повернення вкладів розміром до 150 тисяч гривень. "Ця сума має гарантуватись законом. Тому що завтра буде тиск на цю раду, а я там був і знаю, який там тиск, про те, щоби зменшити, збільшити, я не знаю, і рада буде залежна від адміністративного тиску. Ці 4 людини будуть робити те, що їм скажуть", - застерігає голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Серед банкірів існує думка, що межа у 150 тисяч гривень, встановлена під час кризи, завелика – і її слід знизити.