Днями Верховна Рада прийняла за основу документ "Про заборону пропагандиських фільмів держави-окупанта". Отже, ФСБ-шників і російських спецназівців на екранах поменшає. В той же час на власне кіно грошей на цей рік рада виділила менше, ніж зазвичай — усього 3 мільйони доларів.

До прикладу: це одна десята бюджету середньостатистичного російського фільму. Враховуючи борги Держкіно — на самі ж фільми нічого не залишиться. Кіношники просять владу переглянути кошторис, адже мало "обеззброїти" ворога, йому потрібно ще й завдати потужного контрудару.

Читайте також: Найочікуваніші українські фільми, що виходять у прокат у 2015 році

Насправді у 2014 році в Україні зняли рекордних 16 картин, каже голова національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач. Половина — державним коштом. Усі вони були в прокаті. "Поводир" мав потужне промо, на який масово прийшли глядачі.

Знімали в 2014 і масові фільми без претензій на інтелектуальність. Фільм-експеримент "Плем'я" помітили і в Каннах. Режисер Андрій Дончик, який відомий за сучасною інтерпретацією фільму "Украдене щастя", каже, що у нього все готове аби запустити в роботу телефільми для масового глядача. Та все впирається в гроші.

Режисер "Хайтарми" Ахтем Сейтаблаев зазначив, що без державної координації українське кіно як таке — не відбудеться.

Уряд має кілька пропозицій для розвитку кіноіндустрії. Але така стратегія з розвитку кіноіндустрії від Держкіно не сподобалась режисерам.

До слова, якщо закон про збір на кіно ухвалять цього року, то спеціальний фонд підтримки кіноіндустрії запрацює з 1 січня 2016-го. Відповідний законопроект, за словами міністра Кириленка, вже внесений на розгляд парламенту.