Біля пам’ятника Шевченку у Києві розгорнули великий національний стяг.

“Такої людини, яка б так душевно сприймала біль України, ще напевно не було”, - сказав учасник акції Микола Лукіч.

“Всі плани, все відставила на другий план. Я тут, тут моє місце сьогодні і це не тільки сьогодні - я щороку приходжу, ставлю квіти, з задоволенням, з честю і гідністю української людини”, - каже учасник акції Ольга Парафійник.

Саме навколо Шевченка повинні об’єднатися українці, переконують учасники акції. Адже слово Кобзаря навіть за майже 2 століття не втрачає ваги.

Прийти до Шевченка українці не завжди могли так вільно. Юрій Шутко пам’ятає, як 30 років тому подібні акції біля пам’ятника Кобзарю у Києві розганяла радянська влада.

Сьогодні співати Гімн України їм ніхто не заважає. Однак у кожного з учасників багато претензій до влади.

Найбільше дісталося міністру освіти. Організатори молодіжної театралізованої акції роздавали “інструкцію з використання антиукраїнської літератури” - рулони туалетного паперу з портретами Дмитра Табачника та письменника Олеся Бузини.

“Роздаємо таку повну збірку творів Табачника. Вона ще має лікувальні здібності. Продовжуємо вимагати відставки міністра-українофоба”, - сказав Сергій Вудка з громадської організації “Української народної молоді”.

Зазначимо, члени уряду та Прем’єр Микола Азаров квiти до пам'ятника Шевченку поклали з самого ранку. Президент вшановував Кобзаря на могилі поета у Каневі.

Віктор Янукович заявив, що 2014-й має стати роком Шевченка в Україні й у світі.