З нинішніми темпами фінансування галузі органам самоврядування на оновлення основних фондів (ремонт будинків, комунікацій, оновлення громадського транспорту тощо) знадобиться 100 років, повідомив виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.

За його словами, із цьогорічного зростання видатків держбюджету органи самоврядування чекали на збільшення фінансування галузі ЖКГ: 1,8 мільярда гривень на будівництво житла для черговиків; один мільярд на встановлення лічильників тепла і води; 458 мільйонів гривень на заміну енергозатратних газових котлів; 525 мільйонів - капітальний ремонт будинків; 1,5 мільярда гривень на ремонт і модернізацію очисних споруд; 1,9 мільярда - ремонт і заміна ліфтів; 320 мільйонів гривень на купівлю нового електротранспорту; 100 мільйонів - будівництво соціального житла тощо. Проте виявилось, що в бюджеті на цей рік на зазначені статті не передбачено жодної копійки.

Пітцик нагадав, що головним фінансовим документом країни на 2012 рік передбачено на бюджет розвитку 5 мільярдів гривень. "Це при тому, що у місцевого самоврядування основних фондів — на 500 мільярдів гривень, тобто оновити їх із таким фінансуванням можна буде через 100 років", — наголосив він.

Другий, і останній ресурс місцевого самоврядування у 2012 році —12 мільярдів гривень на виконання власних повноважень. Проте з них 7,5 мільярда гривень (63%) доведеться переадресувати на зарплату працівникам освіти, охорони здоров'я, фізкультури та спорту, оскільки в державному бюджеті їх не додали.

Відтак, залишається 4,5 мільярда гривень плюс 5 мільярдів гривень з бюджету розвитку, загалом — 9,5 мільярда гривень на рік (200 гривень на людину). Цих грошей не вистачить навіть на те, щоб покрити борги комунальних підприємств (17 мільярдів гривень за два роки), констатує Мирослав Пітцик.