Про це вона розповіла в інтерв'ю "Телекритиці".

Міністерство оборони і державний концерн "Укроборонпром" подали до суду на тижневик "Дзеркало тижня. Україна" за публікацію статті "Тінь" війни".

Співвідповідачами за позовом також виступають автор статті Дмитро Менделєєв та активіст-волонтер батальйону "Азов" Світлана Зварич.

У статті, опублікованій у № 31 (5-12 вересня 2014 року) та на сайті DT.ua, стверджується, що підприємства й посередницькі фірми "Укроборонпрому" під час воєнних дій продавали зброю захисникам України.

Міноборони й "Укроборонпром" домагатимуться в суді захисту своєї ділової репутації та спростування поширеної виданням інформації.

Водночас, президент Петро Порошенко доручив Генпрокуратурі притягнути до відповідальності за "підрив обороноздатності держави" автора статті "у випадку підтвердження наявності складу злочину".

Порошенко також заявив: "Я стверджую, що під час моєї президентської каденції Міноборони зброю на внутрішній ринок не продавало, "Укроборонпром" не продавав.

Юлія Мостова в свою чергу пояснює, що видання володіє документами, які підтверджують факт продажу зброї:

"Документи, які ми наводимо на сайті, свідчать, що продажі відбувалися протягом усіх місяців АТО.

В "Укроборонпромі", я думаю, не могли й уявити, що в нас є такі документи. Всі вони не вмістилися в газету - інакше ця стаття зайняла б увесь випуск. Але в електронній версії є всі джерела, на які ми спираємося, повністю. Мова йде і про статтю ""Тінь" війни", і про другий матеріал Менделєєва "Брехня, що вбиває"", — каже Мостова.

"Якби ми не мали звіту директора департаменту фінансів Міністерства оборони про те, яка зброя, техніка та обладнання, були передані за згодою Генерального штабу для реалізації уповноваженим Кабміном структурам, ми не писали б і першого матеріалу", — пояснює вона.

Мостова наголошує: "Документи фіксують злочин, насамперед - моральний. Під час справжньої війни на внутрішньому ринку України відбувався продаж зброї та техніки, зокрема продаж її самим захисникам, більше того - за гроші, зібрані волонтерами - громадянами України".

"Щоб не підривати свою репутацію, позивачам варто було б не з нами судитися, а припинити продавати зброю (часто неякісну) в умовах війни, брати шалені гроші зі своїх же громадян, які мали б отримувати її безкоштовно, влаштовувати 40% агентські, посередницькі, маркетингові витрати...Тоді вони б не зіпсували своєї репутації", — зазначає вона.

За словами Мостової позивачі вимагають спростування, "мова не йде про матеріальну компенсацію".

Також журналіст зазнається, що редакцію "ДТ" здивувала реакція Порошенка:

"Усе це нас дуже дивує. Публікуючи перший матеріал ""Тінь" війни", ми сподівалися, що ми допоможемо президенту, який зараз справді дуже зайнятий, звернути увагу на цю проблему, і вона буде вирішена...

Але, на жаль, як нам стало відомо з протоколу засідання із силовиками, у 20-му пункті якого йдеться про доручення до Генпрокурора Віталія Яреми (що теж дивно) притягти до відповідальності не тих людей, які чинять цей злочин, а того, хто підняв проблему, - автора статті, що нібито підриває обороноздатність країни", — каже Мостова.

Журналісти досі не знають результатів першого засідання суду:

"Ми ще нічого про це не знаємо. Наступне засідання призначено, наскільки мені відомо, на 28 жовтня", — каже Мостова.