Навіть популярне слово "тітушки" відійшло на другий план. "Ватники", "укропи", "карателі" та "кіборги" міцно засіли в мас-медіа, соціальних мережах і головах громадян. Сайт "24" вирішив пригадати, які нові слова з'явились за минулий рік та які відомі слова отримали нові значення.

Укропи, укри — зневажлива назва українців та прихильників єдності України. Використовується в російській пропаганді.

Ватники — росіяни та українці, які активно підтримують ідею "руського міра" та величі радянського минулого. Назва пішла від теплого одягу радянських людей. Сукупність ватників називають "ватою".

Русскій мір — ідея відновлення російськоцентричного впливу на всі території колишнього Радянського Союзу.

Вишиватники — антипод ватників, захоплюються "шароварщиною".

Колоради — прихильники федералізації України та сепаратизму, які носять георгіївську стрічку.

Сєпари — мешканці України, які підтримують відділення східних та південних областей країни. Зокрема, сєпарами називають мешканців Луганської та Донецької області, які активно підтримують дії ополченців та терористичних угрупувань в зоні АТО.

"ДНР" — озброєна група людей, яка збройним шляхом захопила владу в деяких районах Донецької області та оголосила про створення невизнаної Донецької народної республіки. Українська влада оголосила їх терористичною організацією.

"ЛНР" — воєнізоване сепаратистське угруповання, яке захопило владу в деяких районах Луганської області та оголосило про створення невизнаної Луганської народної республіки. Українська влада оголосила їх терористичною організацією.

Луганда та Донбабве — зневажливі назви угрупувань "ЛНР" та "ДНР", а також Луганської та Донецької області.

Новоросія — об’єднання "ДНР" та "ЛНР", які оголосили створення невизнаного державного утворення Новоросії. Також висувають претензії на території Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

АТО (антитерористична операція) — заходи, спрямовані на попередження та припинення дій терористів. З квітня 2014 року отримало новий сенс для українців — військові дії на сході України між бойовиками, "ополченцями" "ДНР"/"ЛНР" і російськими військовими з однієї сторони та Збройними силами України з іншої. Неофіційно отримало назву — війна на сході України.

Зона АТО — деякі райони в Луганській та Донецькій області, де відбуваються військові дії між бойовиками "ДНР"/"ЛНР" та збройними силами України.

Гумконвой — доставка гуманітарної допомоги з Росії спеціальною колоною КАМАЗів до зони АТО. Доставляється переважно через неконтрольовані українською владою ділянки кордону. Окрім гуманітарної допомоги, доставляють зброю та паливо бойовикам.

Карателі — за версією російської влади це українські військові, які борються в зоні АТО з терористами та російськими військовими.

Правосєкі — активісти українського праворадикального руху "Правий сектор", який виник під час протестів Євромайдану. Після Майдану частина активістів добровольцями відправилась в зону АТО. Крім того, була створена однойменна політична партія. В російських ЗМІ "правосєків" змальовують як головних радикалів та націоналістів України.

Кіборги — назва українських військових та добровольців, які утримували 242 дні Донецький аеропорт від захоплення бойовиками та сепаратистами.

Київська хунта — за версією російської влади — це українські політики, які прийшли до влади після подій Євромайдану замість Януковича (уряд Арсенія Яценюка, в.о. президент Олександр Турчинов, а також пізніше президенство Петра Порошенка).

Кримнаш — іронічний вислів, який означає радість від анексії окупованого Криму Росією.

Намкриш — вираз, який означає погіршення життя росіян після того, як в силу вступили міжнародні економічні санкції через анексію Криму Росією.

Няш-мяш — прізвисько самопроголошеного генпрокурора Криму Наталії Поклонської. Приклеїлось до неї після її першої прес-конференції: "Ніяких няш-мяш я не допущу!"

Зелені чоловічки — група військових без розпізнавальних знаків, яка в березні минулого року вторглась на території Криму та заблокувала роботу українських військових частин та стратегічних об'єктів. Спочатку РФ відмовилась їх визнавати як російських військових, однак через рік зізналась. Російська назва — "вежливые люди".

Візитка Яроша — жартівливий вислів, який означає потужну зброю та універсальний оберіг. Виник як висміювання пропаганди російських ЗМІ, які в якості доказів причетності "Правого сектору" до перестрілки у Слов'янську вказували візитівку, знайдену у згорілому автомобілі.

Розіп'ятий хлопчик — вираз, що означає абсурдність російської пропаганди. З’явився після сюжету російського "Першого каналу" про розп’ятого трьохрічного хлопчика в Слов’янську.

Два раби та клаптик землі — елемент російської пропаганди, в якому пояснюють, що українські військові воюють в зоні АТО, оскільки їм пообіцяли клаптик землі та два раби.

Зняли в Нацгвардію — вислів, який означає насильну мобілізацію в армію.

Цинічні бандери — патріотично налаштовані українці з почуттям гумору. Фраза виникла після обмовки Президента Порошенка під час емоційного виступу, який замість "цинічні бандити" сказав "цинічні бандери". Пізніше він пожартував, що "всі ми — цинічні бандери".

Заблукати — слово набуло нового значення, коли влітку 2014 року в Херсонській області на Арабатській стрілці виявили російський десантників, які заявили, що "заблукали".

Небесна сотня — список із понад 100 учасників Євромайдану, які загинули під час сутичок із силовими структурами в січні – лютому 2014 року.

Європейський вал, або проект "Стіна" — інженерна споруда, яку український уряд обіцяє протягом кількох років побудувати на українсько-російському кордоні.

Уряд камікадзе — уряд під головуванням Арсенія Яценюка, який прийшов до влади після подій Євромайдану. Представляючи новий склад Кабміну, прем’єр попередив про складні умови в країні та зазначив, що доля всіх членів уряду — стати "політичними камікадзе".

Куля-в-лоб — прізвисько прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, яке він отримав під час Майдану. Фраза, яку тогочасний лідер опозиції висловив президенту Януковичу в ультиматумі під час Майдану: "Я з ганьбою жити не буду. Завтра підемо разом вперед. Якщо куля в лоб, то куля в лоб". Також цей вираз означає невиконані обіцянки прем’єра.

Путлер — прізвисько російського президента Володимира Путіна, яке виникло від симбіозу з прізвищем лідера Третього рейху Адольфа Гітлера. Крім того, завдяки пісні футбольних фанатів російський президент отримав і інше прізвисько.

Читайте також: 12 заяв Путіна, якими б гордився Гітлер