Перший віце-прем'єр-міністр, міністр економрозвитку Андрій Клюєв доручив до 15 вересня підготувати пакет законопроектів, спрямованих на стимулювання розвитку вітчизняного сільгоспмашинобудування.

Зокрема, вітчизняних машинобудівників планують звільнити від імпортних мит і ПДВ при ввезенні в Україну технологій і устаткування для технічного переоснащення. Крім того, як вважає урядовець, Україні варто обмежити імпорт сільгосптехніки, натомість всередині країни розвивати галузь спільно з провідними іноземними виробниками.

“Необхідно створювати сприятливі інвестиційні умови для розгортання із провідними світовими виробниками спільних підприємств, перш за все, на території України”, - сказав перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв.

Тим часом, як констатують урядовці, від незадовільного стану сільгоспмашинобудування страждають амбітні плани з розвитку аграрного сектору, зокрема збільшення збору зернових.

“У цьому році за відсутності комбайнів ми втратили 5 мільйонів тонн зернових, що залишилися в полі. Якщо переведемо на сьогоднішні кошти, внутрішню ціну - це 7,5 мільярда гривень”, - сказав міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

Дефіцит нової сільгосптехніки, за словами міністра, в українському господарстві хронічний. Щороку внутрішній ринок потребує, проте не отримує, до 40 тисяч тракторів і 7,5 тисячі комбайнів. Тим часом частка імпортної техніки на ринку вже сягнула 80%, або 2,5 мільярдів доларів на рік.