Для переселенців зі Сходу Україна починається в Харкові. Зал очікування Харківського вокзалу завдяки зусиллям волонтерів став ефективним пунктом допомоги внутрішнім біженцям. Тут людині підшукають тимчасову роботу, якщо це мати з дитиною, на кілька днів поселять у хостелі, дадуть ліків.

Пункт допомоги Станція Харків почався з одного стільця та стола півроку тому. Зараз пунктові допомагають близько сотні волонтерів. У залі постійно чергують двоє, а також соцпрацівник та представник Держслужби з надзвичайних ситуацій. Держава більш-менш забезпечує людям приїзд у Харків, а от далі хто де влаштується – це залежить тільки від самої людини та волонтера, який їй допомагає.

Учора автобус привіз на Станцію Харків 37 дітей зі Щастя. Волонтери завчасно знайшли їм місця в Одесі, і придбали квитки на потяг.

Багато хто з новоприбулих лишається у Харкові та області. За даними ООН, зараз тут проживає 120 тисяч переселенців.

Реальна цифра, зрозуміло, значно більша – не всі люди реєструються, і не всім потрібно 400 гривень місячної допомоги. Ніхто не заперечує, щоб переселенці лишалися в Харкові – головне, що вони вже не хочуть їхати до Росії. Якщо влітку, кажуть волонтери, 65% людей були проросійськи налаштовані, то зараз 80 відсотків воліють все ж залишатися в Україні.