Втім готуватися і відроджувати лицарський дух почали вже сьогодні. Вправність на конях зі зброєю - справа нелегка. Однак українські козаки впевнені - перемога буде за ними.

“Ну, на конях будемо скакати, трюки робити різні. Це частково, а взагалі, дуже багато вправ. Якщо в минулому році вистачило духу, то в цьому році теж вистачить”, - сказав козак Євген.

На вправних козаків із захопленням дивиться малеча. Дехто з них коней зовсім не боїться.

“Звичайно, трохи трясе. Я спочатку просто катався на поні, а потім попросили на повну швидкість - мене трясло, як фрикадельку”, - сказав майбутній козак Сашко.

Поєдинок з росіянами, обіцяють в "Мамаєвій Слободі", не буде войовничим. Кажуть, швидше за все, турнір буде позитивним святом.

“Йдеться про позитив. Нам дуже бракує зараз позитиву - як українцям, так і росіянам. Ми думаємо часто, чи не подорожчає знову гречка, а треба думати про ті речі, які роблять з нас людей. Якраз лицарського духу нам зараз і бракує, правда?”, - каже директор козацького селища "Мамаєва Слобода" Костянтин.

Аби не забувати власну історію, козацькі двобої в "Мамаєвій Слободі" прагнуть зробити справою традиційною. Перший турнір тут відбувся торік 9 липня, а відтак у цей день їх проводитимуть щороку.