“Тут дипломати будуть розбиратися в цій ситуації, чому саме в наших громадян і громадян Російської Федерації забрали паспорти, а в інших ні. Тому тут предмет буде для дискусії, поки що у нас відповіді з посольства стосовно цієї проблеми немає”, - каже речник МЗС Олександр Дикусаров.

Документи в українських туристів відбирають не вперше, така практика досить поширена. Олег нещодавно повернувся з круїзу по Середземному морю, де зіткнувся з ситуацією, коли на лайнері з європейцями та американцями документи забрали лише в українців.

“При реєстрації на лайнер, перед реєстрацією забрали паспорти, пояснивши це особливостями законодавства по відношенню до жителів України, Росії та країн інших подібних. Натомість видали таку собі розписку офіційну і видали сіпаси так звані, картки, які були одночасно і документами, і платівками”, - розповідає Олег.

“На початку ставлення нашої держави, коли ще були радянські часи, люди не могли підтвердити своєї платоспроможності. Це був один з таких моментів і принципів, які використовували навіть в готелях до українських громадян”, - каже генеральний директор туркомпанії Ігор Голубаха.

Закордонні паспорти забирають переважно у громадян з країн СНД, - кажуть працівники турфірм, мовляв, іноземні турфірми тримають у себе документи як заставу, адже саме ці туристи найчастіше прагнуть залишитися за кордоном. Правники ж твердять: забирати закордонний паспорт незаконно і радять у випадках такої вимоги звертатися в українські консульства.

“Оскільки без закордонного паспорта особа не може пересуватися, таке відібрання може розцінюватися як порушення її права на свободу пересування. Більш конкретно протокол до цієї конвенції визначає, що особа не може бути обмежена у своєму праві виїзду з країни в тому числі і своєї власної, окрім випадку кримінального переслідування”, - каже юрист Костянтин Пільков.

Нагадаємо, серед понад чотирьох тисяч пасажирів на борту круїзного лайнера, що затонув поблизу берегів Італії, було 35 українців. Один з туристів розповів, що при вході на корабель тільки у громадян СНД вилучили паспорти. Після аварії, вони залишилися без документів.