За словами Лідії Буцької, реабілітація для бійців повинна відбуватися вже зараз.

"На сьогодні багато спеціалістів-психологів, які є волонтерами, працюють в шпиталях. На мою думку, ці спеціалісти повинні залишати свої спостереження в історіях хвороби постраждалих. Незалежно від того, що це волонтери, вони повинні мати право описувати свої спостереження, перебіг хвороби і залишати висновки з своєї точки зору", — каже реабілітолог.

Наступний етап повинен відбуватися після того, як людину виписали з шпиталю. Тут реабілітація може тривати від кількох місяців до кількох років,
— розповідає Буцька.

Вона додала, що після того, як постраждалого виписали зі шпиталю, потрібна активна соціальна реабілітація, адаптація до життя у суспільстві. Для людини, яка перенесла травму – це достатньо важкий процес. Також буде потрібна психологічна реабілітація, медична, реабілітація посттравматичного синдрому.

Жертви Майдану та бійці, які постраждали в зоні АТО, вже залучені до програми реабілітації Центрів Бубновського в різних обласних центрах України,
— зазначила кандидат медичних наук.

За словами реабілітолога, національна громадська організація "Волонтерський національний рух "Екологія та здоров’я" має завдання поставити цю реабілітацію на постійну платформу. Вона відбуватиметься в різних обласних центрах.

"Ми закликаємо різні громадські та волонтерські організації, щоб вони надали своїх працівників чи учасників, які б могли працювати у нашому центрі, співпрацюючи та виробляючи спільні програми дії", — сказала очільник національної громадської організації "Волонтерський національний рух "Екологія та здоров’я".

Також вона розповіла, що планують ще зробити Волонтерський реабілітаційний центр, де б постраждалі могли знаходитись протягом певного часу, де б можна було застосовувати індивідуальний підхід, цілісну діагностику організму, та щоб відбувалася нейро- психореабілітація, реабілітація нервової системи, вегетативної та інше.

На сьогодні в нашій державі народився волонтерський рух, якого ніколи не було в Україні,
— каже Буцька.

"Я більше сподіваюсь на свідомість громадян, ніж на державну свідомість. Ті, хто з Майдану стали чиновниками — тільки марнуєш час на розмову щодо допомоги — ані підтримки, ані відповіді", — зазначила реабілітолог.