Про це йдеться у повідомленні фінансового регулятора.

Враховуючи зменшення інфляційних ризиків, правління Національного банку України вважає можливим розпочати пом'якшення грошово-кредитної політики, узгоджене з прогнозованим зниженням річної інфляції,
— пояснили своє рішення у НБУ.

Як зазначили у Гонтаревої, жорстка грошово-кредитна політика, яку проводив НБУ протягом останніх шести місяців, сприяла зниженню темпів інфляції і девальвації, а також стабілізації валютного ринку.

"Поліпшення ситуації на валютному ринку і стабілізація інфляційних очікувань сприяє поверненню депозитів у банківську систему", — йдеться у прес-релізі.

Водночас, Нацбанк продовжить дотримуватись відносно жорсткої грошово-кредитної політики, щоб "захистити економіку України від зовнішніх потрясінь, що наразі спостерігаються на світових товарних і фінансових ринках".

Також під час прес-конференції Валерія Гонтарева зазначила, що Нацбанк буде дотримуватися гнучкого обмінного курсу, який є буфером від негативного впливу зовнішньої кон'юнктури у коридорі з нижньою планкою 21 гривня за 1 долар.

У Нацбанку є задача нарощувати золотовалютні резерви, і він готовий це робити в необмеженій кількості по нижній межі коридору — по 21 гривні/долар,
— сказала вона на прес-конференції в НБУ.

До слова, Україна домовилася з міжнародними кредиторами про списання 3,8 мільярда доларів боргів.

Довідка. Облікова ставка Національного банку є важливим інструментом грошово-кредитної політики. Підвищення рівня облікової ставки веде до подорожчання кредитів центрального банку для комерційних банків. У цьому випадку комерційні банки прагнутимуть компенсувати свої втрати, викликані зростанням облікової ставки, тобто подорожчанням кредиту, шляхом підвищення ставок за кредитами, яких вони надають суб’єктам економіки (позичальникам).