Комітет ООН проти катувань на сесії в Женеві розглянув шосту періодичну доповідь України про виконання Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження та покарання і виніс рекомендації уряду, повідомляє прес-служба організації.

Експерти ООН закликали владу країни провести вичерпні та неупереджені розслідування подій на Майдані, в Одесі та Маріуполі і створити незалежний наглядовий механізм з метою забезпечення їх ефективності. Члени Комітету рекомендують ввести обов'язкову відеозапис допитів і створити ефективну систему розгляду скарг на катування і жорстоке поводження,
— йдеться у повідомленні.

Враховуючи вже вжиті заходи, правозахисники ООН наполягають на тому, щоб влада забезпечила правові гарантії всім затриманим з моменту арешту. За їхніми словами, взяті під варту повинні мати можливість скористатися послугами адвоката, лікаря - в тому числі за їх вибором, і повідомити своїх рідних. Комітет ООН хотів би отримати детальну інформацію про кількість співробітників правоохоронних органів, які зазнали покарання за застосування тортур.

Крім того, в комітеті розглянули ситуацію на Донбасі. Зокрема, комітет висловив серйозне занепокоєння повідомленнями про те, що в "Донецькій і Луганській областях на зміну верховенству закону прийшло верховенство насильства". Особливу тривогу експертів викликають повідомлення про те, що збройні групи здійснюють викрадення людей, піддають їх фізичним і психологічним тортурам та іншим видам жорстокого поводження.

Члени комітету рекомендували владі України задокументувати і ретельно розслідувати всі випадки тортур і жорстокого поводження, включаючи зникнення і вбивства, скоєні на території під її юрисдикцією.

Раніше Президент Петро Порошенко наказав прокурорам краще виконувати свою роботу і не зволікати з розслідуванням резонансних кримінальних справ, у тому числі про події на Майдані.