Документ передбачає звільнення від відбування покарання та кримінальної відповідальності найменш соціально захищених категорій засуджених, деяких категорій підозрюваних і звинувачених у вчиненні злочинів, а також осіб, які мають певні заслуги перед Росією.

Серед таких осіб - ті, які вчинили злочини у віці до 18 років, жінки, які мають неповнолітніх дітей, вагітні жінки, пенсіонери, інваліди I і II груп, а також особи, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, військовослужбовці, співробітники органів внутрішніх справ РФ, установ і органів кримінально-виконавчої системи.

Зауважимо, під амністію може підпасти і частина фігурантів "болотної справи”, екіпаж судна Arctic Sunrise та учасниці панк-групи Pussy Riot. Вітм, не не підпадають під амністію фігуранти справ, порушених за ч.1 статті 212 ("організація масових заворушень"), зокрема, Сергій Удальцов і Леонід Развозжаев.

Читайте також: Двох ув'язнених з Pussy Riot відпустять за амністією, - ЗМІ

За різними оцінками, амністія торкнеться близько 20-25 тисяч осіб. Постанова про оголошення амністії набуде чинності з моменту офіційного опублікування, яке може відбутися вже в четвер або п'ятницю. Постанова має бути виконана протягом шести місяців