Жодних ліцензій на реалізацію ліків віртуальні аптеки - не мають.

“В нас в законодавстві є чітка норма, що лікувальний препарат може реалізовуватися виключно в аптечному закладі і на цьому точка”, - каже голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

Інтернет-аптеки заяви чиновників - не хвилюють. Попри відсутність дозволів, в Україні працюють близько чотирьох десятків он лайн-аптек. Там вам поставлять діагноз та порекомендують лікування. Пігулки - з доставкою додому.

От тільки якість пігулок від інтернет-аптек - ніхто не гарантує. Нині це тіньовий бізнес - і контролювати, звідки завозять препарати немає можливості, кажуть в Державній службі з лікарських засобів. Половина ліків, проданих в таких напівлегальних закладах - підробка.

“Якщо є щось, що знаходиться в інтернеті, воно взагалі не існує в реальному вимірі. Не доступне для контролю якості. І це дійсно територія підвищеної небезпеки. Якщо говорити про європейський досвід, то величезна кількість фальсифікату йде через інтернет-аптеки”, - каже президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Більшість українців йдуть в традиційні аптеки. Проте користуються і віртуальними. Причина - там дешевше.

“Я б скористалася інтернет-аптекою з доставкою додому. Тому що це вигідно, не потрібно бігати нічого шукати. Замовив, і все тобі принесли”, - каже покупець Людмила.

“Інтернет-аптеками ніколи не користувалася, тому що вважаю, що потрібно ліки купляти в провірених місцях”, - каже покупець Юлія.

Від тіньової діяльності віртуальних аптек втрачає і держбюджет. За приблизними підрахунками Ради з прав і безпеки пацієнтів, за три місяці - обіг коштів однієї анлайн-аптеки - близько мільйона гривень - все це йде повз казну. Кабмін взяв питання під контроль. Урядовий законопроект “Про внутрішню торгівлю” забороняє продавати ліки через мережу. Порушникам - кримінальна відповідальність. Останнє слово - за парламентарями.