Відповідь отримає безкоштовно і швидко – максимум через 5 днів.

"Якщо є більш-менш конкретне запитання, то навіть та обставина, що ця інформація не стосується конкретного громадянина не може бути підставою для відмови у задоволення конкретного інформаційного запиту. Оскільки закон про доступ до публічної інформації визначає, що особа не повинна обґрунтовувати зв’язок із своєю персоною тієї інформації яку вона запитує. А якщо мова йде про особисту інформацію - треба обґрунтувати цей зв’язок - тоді відмова буде просто неможлива", - каже керуючий партнер юридичної фірми Костянтин Пільков.

Самі народні обранці, які згідно із законом мають стати публічними, називають його проривом. Однак тепер розгледіли: документ потрібно доопрацьовувати, бо недосконалий.

"Якщо до мене звертаються за інформацією якою я не володію, чи я не є розпорядником - то що тоді робити? Також є технічні моменти щодо того якщо чиновник чи депутат у відпустці, а прийде запит - як на нього відповідати? Забагато дійсно запитань залишається", - каже народний депутат, фракція Партії регіонів Олена Бондаренко.

І опозиція, і влада доступ до публічної інформації користають на свій манер: опозиція - аби нагадати електорату яка вона біла та прозора, звісно, на відміну від влади.

"Ми зовсім нічого не приховуємо і ніколи не приховували, тому ми відкриті. Тут треба задавати питання не наскільки опозиція відкрита, а протестувати систему влади: наскільки вона відкрита для доступу для інформації", - каже лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

А влада поки що готує майданчик для реалізації положень документа. На офіційному сайті Президента вже є закладка "про доступ до публічної інформації". Щоправда графа "публічні документи" поки що порожня.

"Президент України покладає великі надії на реалізацію цього закону - що він стане одним з інструментів боротьби з корупцією. Адже чим відкритішою буде влада - тим буде меншим поле для маніпуляцій чиновників", - каже керівник ГУ забезпечення доступу до публічної інформації АП Денис Іванеско.

Проте наврядчи працівники президентського управління відповідатимуть пересічним громадянам - більшість українців не знають про існування такого закону і не вірять у силу отриманої інформації. Хоча запитань назбиралося у простих смертних хоч відбавляй. І головне з них - де гроші?

Нагадаємо, 3 лютого поточного року Віктор Янукович підписав закон про доступ до публічної інформації, який парламент ухвалив 13 січня. Для підготовки до введення у дію нових норм у чиновників було 3 місяці.