Картина у камерах Лук’янівського СІЗО досить моторошна — антисанітарія та переповнені камери. І це при тому, що за кілька років кількість ув'язнених зменшилася вдвічі — з 4-ох до 2-ох тисяч.

Обшарпані стіни, 20 людей в одній камері і туалет, який працює один раз на добу. Старі корпуси СІЗО побудовані більше ста років тому. В них утримують переважно чоловіків. А от камери для жінок здебільшого у новій будівлі. Тут умови набагато кращі.

У камерах Лук’янівського СІЗО сидять більше двох тисяч людей і їх треба чимось годувати. Стандартний раціон: суп, тюремна каша і м'ясо в соусі, каже ув'язнений Антон. Тут він проходить за статтею тяжкі тілесні ушкодження.

Читайте також: На Дніпропетровщині перебуває понад 200 тіл неопізнаних бійців

Лук’янівське СІЗО ремонту не підлягає, кажуть у державній пенітенціарній службі. Легше побудувати нове. Тому так і хочуть зробити, але — за межами Києва.

Крім того, у Мін’юсті хочуть зробити систему комерційних тюрем, як за кордоном, де за утримання в’язнів платитиме і держава, і самі в’язні. Та як свідчить практика, доки чиновницькі задуми стануть реальністю — у старому Лук’янівському СІЗО своє відсидить не одна зміна в’язнів.