Як зазначається у тексті звернення, УПЦ опинилася у вкрай складній ситуації.

На території Донецької та Луганської областей діють п'ять єпархій нашої Церкви, до складу яких входить більше 1100 храмів і 17 монастирів, тут здійснюють служіння близько 1100 священнослужителів і понад 350 ченців. На сьогодні в результаті бойових дій знищено 9 храмів Української Православної Церкви. ще 77 храмів отримали ушкодження,
— вказано у документі.

Також в УПЦ констатують, що протягом останніх місяців були зафіксовані неодноразові спроби порушити міжконфесійний мир в Україні. Зокрема, у Київській, Львівській, Тернопільській, Волинській та Рівненській областях здійснено спроби захоплення парафій УПЦ. "Зараз захоплено 14 парафій нашої Церкви. Ще на 6 парафіях зберігається вкрай напружена ситуація", - повідомляється у зверненні.

В УПЦ також повідомляють про допомогу пораненим, вимушеним переселенцям, сім'ям загиблих і мирним громадянам, які знаходяться в зоні бойових дій на Сході України.

Протягом 2014 року єпархіями УПЦ у зону антитерористичної операції було направлено 850 тонн гуманітарної допомоги загальною вартістю 12500000 гривень. Ще близько 7000 тонн гуманітарної допомоги було роздано мирним громадянам і вимушеним переселенцям. У всіх єпархіях УПЦ триває збір коштів і гуманітарної допомоги. у Київській, Одеській, Бердянській, Харківській та Дніпропетровській єпархіях створені центри гуманітарної допомоги,
— йдеться в документі.

Також повідомляється про організацію та допомогу у вивезенні людей із зони бойових дій.

"З Донецької та Луганської областей вивезено понад 500 осіб. У Київській, Дніпропетровській, Житомирській, Полтавській, Миколаївській та Чернівецькій областях за сприяння УПЦ розселено понад 1270 вимушених переселенців. У Київській та Миколаївській областях, а також в Одесі, Дніпропетровську і Харкові для переселенців створено Центри соціальної адаптації. у Києві, Дніпропетровську, Одесі та Запоріжжі клірики і миряни УПЦ взяли активну участь в ремонті, переобладнанні та оснащенні клінічних лікарень і госпіталів, де перебувають на лікуванні поранені українські військові, - констатують в УПЦ.

У Священному Синоді також запевнили Президента, що і надалі робитимуть все можливе для подолання важкої кризи, в якій опинилася Україна. "Сьогодні у всіх храмах Української Православної Церкви за кожною Божественною літургією підносяться молитви за мир в Україні", - вказано у зверненні.

Раніше нардеп від "Самопомочі" Семен Семенченко зазначив, що переселенці із зони АТО очікують на звільнення їхніх рідних міст, оскільки їм дуже важко жити на території вільної України.