Про це в ефірі радіо "Ера" заявив урядовий уповноважений з питань співпраці з Російською Федерацією, країнами СНД, ЄвразЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Зона вільної торгівлі, якщо договір буде ратифікований іншими країнами, і якщо вони будуть виконувати всі зобов'язання, які там передбачено, він дає: перше - збільшення ВВП на 2,5% або на 37,5 мільярда гривень в цінах 2012 року; друге - щорічне збільшення прибуткової частини державного бюджету на 9,4 мільярда гривень; третє - за 37 основних галузях реального сектора економіки збільшення випуску продукції. А в цілому - це 4,19% збільшення ВВП. Це близько 185 мільярдів гривень", - заявив Мунтіян.

Також, за словами Мунтіяна, ЗВТ з країнами СНД змусить Росію транспортувати туркменський газ для України.

"Що стосується нафти і газу, то саме цей договір дає можливість зняти ці обмеження. Є стаття, якщо не помиляюся, третя, яка передбачає так званий транзит товарів трубопровідним транспортом. Росія ніяк не погоджувалася на це. Пройшло майже 12 раундів переговорів. Україна сформувала і внесла окрему норму і все-таки домоглася свого. І після ратифікації договору протягом 6 місяців будуть прийняті рішення з транзиту трубопровідним транспортом. Тобто, це дає можливість поставляти, наприклад, туркменський газ Україні за договірними цінами з Туркменістаном, а російська сторона буде змушена пропустити цей газ через свою газотранспортну систему", - сказав Мунтіян.

Нагадаємо, після підписання угоди про ЗВТ прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що угода про зону вільної торгівлі з СНД допоможе Україні в 2012 року збільшити економічний товарообіг і отримати додатковий приріст ВВП на рівні 2,2%.