На 1 січня резерви становили 7 млрд 533 млн доларів. При цьому валюти як важелю для оперативного реагування на ситуацію на грошово-фінансовому ринку немає. Кількісні показники цих резервів мають такий вигляд: близько 80 % – у цінних паперах, 12 % – у золоті та 8% – у валюті й депозитах.

"При фактичній відсутності валюти НБУ витрачає золото, а не продає цінні папери. Очевидно, це відбувається тому, що такі папери або не мають достатньої ліквідності, або не можуть бути продані за номінальною вартістю", – свідчать дослідження громадської організації "Публічний аудит".

При цьому валютні операції, які керівництво Нацбанку проводить як інструмент пошуку курсової рівноваги, не можуть стабілізувати ринок та лише призводять до вичерпання міжнародних резервів. Так, за січень 2015 року НБУ провів близько десяти валютних аукціонів для визначення так званого "середньозваженого" курсу, який менший за міжбанківський на 50 копійок та на практиці не працює й не використовується в жодних операціях. На це регулятор витратив понад $20 млн.

Такі заявки не задовольняють ані попит комерційних банків, ані населення й не стабілізують ситуацію на ринку – тому дії НБУ лише стимулюють валютні спекуляції на чорному ринку, – вважає фінансовий експерт Андрій Вігірінський.

Підігрівають ситуацію з падінням гривні, за його словами, і прямі валютні операції НБУ з НАК "Нафтогаз України", які обійдуться бюджету в 240 млрд гривень.

"Наслідком додаткової капіталізації НАК "Нафтогаз України" стало збільшення державного боргу перед НБУ, оскільки ця емісія здійснювалась за кошти, залучені урядом від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), погашення номінальної вартості та обслуговування яких обійдеться державному бюджету протягом 10 років в понад 240 млрд гривень», – зазначає директор "Публічного аудиту" Максим Гольдарб.

Нагадаємо, що 27 січня Нацбанк України знизив курс гривні до нового історичного рівня.