Як пише видання "Україна молода", Вітренко затіяла судову тяганину майже три роки тому, поки Вищий адміністративний суд України не поставив крапку у цій резонансній справі. Коли саме ухвалили рішення, газета не повідомляє.

Наталія Вітренко оскаржувала указ, підписанням якого 28 січня 2010 року Віктор Ющенко вшанував борців за українську незалежність у XX столітті, від вояків УНР до УПА.

"Позивачка пройшла всі інстанції української Феміди. Після численних слухань Окружний адмінсуд Києва у липні 2011 року відхилив позов прогресивної соціалістки. В апеляції Вітренко відмовив і Київський апеляційний адмінсуд. Тепер же своє остаточне слово сказав ВАСУ", - повідомляє "Україна молода".

Адвокат Роман Орєхов, який у суді був представником Степана Бандери-молодшого, наголосив, що до цієї справи "суд поставився з небаченою серйозністю".

"Подібним академічним чином адміністративні справи в Україні не розглядають. Тут же ми маємо випадок надзвичайний. Справу було ретельно розглянуто місцевим судом та добре виписано постанову...", - розповів він.

Найважливішим результатом цього судового процесу газета назвала постанову суду: "Жодним судовим рішенням, у тому числі вироком Нюрнберзького трибуналу, діяльність перерахованих в указі формувань (зокрема, УПА, ОУН, "Карпатської Січі") засуджена як фашистська не була".

Нагадаємо, з програми зовнішнього незалежного оцінювання з історії України вилучили прізвища ОУНівців Степана Бандери та Романа Шухевича, а також низки відомих шістдесятників.