Фахівцям з дослідження ракових захворювань і клітинної біології вдалося з'ясувати, що здорові тканини, які оточують злоякісні пухлини, грають дуже важливу роль в поширенні захворювання.

"Те, що ми виявили - це білок в неракових тканини, який може або відкривати, або закривати зв'язок між здоровою тканиною і пухлиною. Коли білок ретинобластоми (Rb) активується, поширення ракових клітин сповільнюється", - розповів професор Денніс Маккенс, який очолював групу вчених.

Ірландським дослідникам вперше вдалося довести, що білок Rb міститься не тільки в ракових, але і в здорових клітинах, і він безпосередньо впливає на швидкість розвитку хвороби.

Сучасні методи лікування хвороби роблять акцент на самій пухлини, щоб вбити ракові клітини, перш ніж вони поширяться. Наше відкриття дозволить розробити абсолютно нові методи лікування раку, - додав вчений.

Маккенс також сказав, що дослідження проводилися на ракових клітинах гортані і шийки матки, але цілком можливо, що білок Rb присутня у всіх здорових тканинах, що оточують ракові пухлини, і грає аналогічну роль в поширенні хвороби.

Нагадаємо, експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я дійшли висновку, що дизельні вихлопи викликають рак.