“Можливість ухвалювати Конституцію на референдумі, скликаному за народною ініціативою, здається, не передбачена чинною Конституцією України. (…) Надання дозволу на національний референдум за народної ініціативи щодо нової Конституції чи змін до Конституції... зроблять можливим уникнення вимог кваліфікованої більшості у Верховній Раді. Комісія щиро вірить, що це буде шкідливим для конституційної стабільності та законності в Україні”, – йде мова у заяві про позицію Венеціанської комісії, оприлюдненій на її сайті.

Окрім того, у комісії відзначають, що і в своїх попередніх висновках щодо проектів законів про референдум в Україні наголошувалося, що і зміни до Конституції, і ухвалення нової Конституції повинні відбуватися за процедурою, встановленою чинним Основним Законом. Водночас, Венеціанська комісія додає, що вимога конституційної більшості голосів в українському парламенті на підтримку таких змін чи нової Конституції має зберігатися.

До слова, вчора, 17 червня, Венеціанська комісія схвалила пропозиції Конституційної асамблеї щодо зміни Конституції України, які виключають Верховну Раду з процесу призначення суддів. Після того, як будуть ухвалені відповідні зміни, суддів судів загальної юрисдикції призначатиме Президент за поданням Вищої ради юстиції.