Рішення, яке прийняли майже о 10 вечора, підтримали 242 депутати при мінімально необхідних 226.

Проект закону №143 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" створює передумови для функціонування ринку землі.

Як зауважив, нардеп Григорій Калетник, цей законопроект "не має жодного відношення до ринку землі". Як він пояснив, цей законопроект передбачає створення державного земельного банку, який буде кредитувати сільськогосподарські підприємств за ставкою 5% від ставки НБУ.

Відтепер зміна призначення особливо цінних земель здійснюється лише за погодженням із Верховною Радою і лише для розміщення об’єктів загальнодержавного значення.

Депутати від опозиції Юрій Кармазін і Юрій Ганущак заявили, що документ порушує Конституцію та запроваджує в Україні ринок землі.

Опозиціонери тнаголосили, що документ де-факто легалізує ринок землі в Україні та санкціонує земельний "дерибан".

"Я буду просити Президента накласти вето на цей документ", – заявив Кармазін.

Як повідомляє "Українська правда", бютівець Сергій Сас заявив, що цей документ не можна було розглядати сьогодні.

"Вранці парламент скасував прийняття в цілому відповідного законопроекту, а тепер ми знову його ставимо. Це порушення. Можна повертатися до питання лише на наступний день", - пояснив нардеп.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада скасувала в цілому законопроект про створення земельного банку. Депутати пояснювали, під час розгляду в парламенті цього документа були порушення Конституції і регламенту Ради.