Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, мала бути ліквідована в рамках адмінреформи. Однак структура й досі функціонує. Ліквідаційну комісію - уряд не створив.

“Зараз навпаки, ми для комісії прописуємо чіткий регламент, що вона має право робити, куди має право втручатися, і звичайно ж, з врахуванням того, що на жаль,в нашій країні за останні 20 років в залежності від уряду, а в нас 18 урядів було, яке приходить, то розпочинає зводити рахунки, в тому числі і медіні. То ми намагаємося, зробити так, щоби не була використана ця комісія як інструмент політичного тиску на той, чи інший засіб масової інформації”, - каже народний депутат Євген Царьков.

Мораль - поняття суб’єктивне. Від таких новацій не всі законотворці у захваті. Мовляв, під дію закону може потрапити мало не кожна пісня, фільм чи книга.

“Хто буде визначати - де ті моральні авторитети? Покажіть мені на них пальцем. І чи захочуть? Я б ніколи в таку комісію не пішов. Бо я не святий, як я можу. Чому я маю судити це все - так написано чи не так. Якщо письменник вважає, що він написав - це його імя!”, - каже народний депутат Володимир Яворівський.

Автори закону запевняють - це не цензура, а лише моніторинг. Втім, зазіхнулися на святая святих спробують моніторити й інтернет, щоб там не було еротики та насилля.

“Ми маємо дбати про безпечне інформаційне довкілля не для дорослих - хай роблять все, що хочуть, вседозволеність повна, бо це дорослі сформовані люди - для дітей, які повинні зростати у тих нормах, які називають суспільною мораллю”, - каже народний депутат Лілія Григорович.

Законопроект передбачає створення Єдиної спеціалізованої інформаційно-телекомунікаційної системи даних щодо стану суспільної моралі. У скільки новація обійдеться державній скарбниці та за якими параметрами вимірятиметься рівень моральності в країні - автори закону не повідомляють.