ВР просить Парламентську Асамблею Ради Європи, Євросоюз, США, Канаду, Австралію та Японію визнати "ЛНР" та "ДНР" терористичними організаціями. За це проголосував 241 парламентарій. У зверненні до Європи "розповсюдником терористів та зброї в Україні" українські парламентарі підкреслено визнали саме Росію.

Втрати в Україні вимірюються тисячами,
— каже народний депутат України від БПП Ірина Геращенко.

Звернення до європейських країн ініційоване після Волноваської трагедії.

"Досить дипломатичних зворотів, треба, щоб світ допоміг Україні, — наголосив нардеп від "Самопомочі" Олег Березюк.

Читайте також: У Києві через траур скоротили святковий концерт

Звання "агресора Путіна" потрібно узаконити на рівні ВРУ,
— вважає народний депутат України від БПП Олег Барна.

А за ухилення від мобілізації тепер каратимуть жорсткіше. Поки у першому читанні, але Рада ухвалила урядовий законопроект "Про посилення відповідальності за окремі військові злочини". Рішення підтримали 238 народних депутатів.

Діятимуть його норми в умовах особливого періоду, що охоплює час мобілізації, воєнний і післявоєнний час. При цьому, не всі народні обранці впевнені, що закон матиме силу без оголошення воєнного стану.

Читайте також: Щоб зустріч в Астані відбулась — має бути хоч якась надія на її успіх, — Меркель

А от жінкам Рада і далі дозволила виходити на пенсію у 55, але за умови тридцятирічного стажу. Автор законопроекту — найстаріший парламентарій Юрій Шухевич. Підтримали норму 256 народних обранців.

Не збільшуватимемо пенсійний вік жінок до 2022 року,
— сказав Шухевич.

А от посилення покарання за розкрадання газу відклали до кращих часів. Законопроектом пропонується встановити максимальною мірою покарання за розкрадання газу — 5 років позбавлення волі. Та у коаліції не дійшли згоди — як не знизити планку для тих, хто качає блакитне паливо з труби у великих об'ємах і відправили законопроект на доопрацювання.

Нагадаємо, раніше Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Міністерства юстиції разом з ГПУ та СБУ вжити заходів для юридичного визнання так званих "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями.

Президент Європарламенту Мартін Шульц запевнив Петра Порошенка, що в четвер Європарламент закличе керівництво Євросоюзу включити так звані "ДНР" та "ЛНР" до списку терористичних організацій.