"Вже більше десяти років ми витратили мільйони годин на створення найбільшої енциклопедії в історії людства. Зараз Конгрес США розглядає законопроект, прийняття якого може завдати серйозної шкоди вільному і відкритому інтернету. Щоб привернути до цього увагу, ми закриваємо веб-сайт Wikipedia на 24 години", — йдеться в посланні, опублікованому на сайті англомовної версії Вікіпедії.

Два законопроекти про захист авторських прав в інтернеті, які зараз знаходяться на розгляді в Сенаті та Палаті представників, в основному, спрямовані на те, щоб скоротити продаж піратських копій продукції американської музичної і кіноіндустрії.

Проте ця законодавча ініціатива викликала хвилю критики з боку великих інтернет-компаній, таких як Google, Facebook, Yahoo, Twitter і eBay.

Вони висловлюються побоювання, що подібний закон при вступі в силу загрожує онлайн-бізнесу в цілому: порушує права володіння доменами, знижує можливості для захисту від кібер-атак і навіть обмежує свободу слова.

Найбільш суперечливим пунктом законопроекту вважається надання права американській владі блокувати веб-сайти, що поширюють піратську продукцію.

Якщо будуть діяти такі правила, американські користувачі миттєво втратять доступ на солідний сектор інтернет-простору.