Вчений також передав копію листа від СБУ, в якому прописаний "розклад" допитів соціологів, серед яких, зокрема, Микола Шульга, Микола Чурилов, Олександр Вишняк та ще півтора десятка осіб. У листі слідчого зазначено, що явка є обов`язковою, а у разі неявки без поважних причин можливий примусовий привід. У СБУ пояснюють, - вчених викликали на допит як свідків у справі про розтрату державних коштів у розмірі майже мільйон гривень.

“Ніякого відношення до наукової роботи ця кримінальна справа не має. Мова йде про те, що головне слідче управління СБУ розслідує кримінальну справу, яку було порушено 15 лютого цього року за фактом розтрати службовими особами Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС та дочірнього підприємства Інституту соціології державних коштів у розмірі 920 тисяч гривень”, - каже речник СБУ Марина Остапенко.

Деяких науковців вже допитали. Тим часом заступник голови Верховної Ради Микола Томенко ініціює звернення парламенту до Служби безпеки України про припинення допитів працівників Інституту соціології. Мовляв, у справі потрібно допитувати керівництво інституту, яке займеться фінансами, а не відомих соціологів та вчених. Спікер Володимир Литвин доручив підготувати відповідне звернення до СБУ.