Санкції проти Росії

За його словами, SWIFT – це загальносвітова система переведення платежів між країнами та установами, працює в ній долар.

Що цікаво, започаткували цю систему і контролюють всі операції в ній Мінфін США, тому відключення від цієї системи для РФ всеодно, що розорення. Це фіаско для Росії. Вона попереджела Захід, що це той крок, після якого Росія не буде знати рамок і буде діяти найгіршими способами, – розповів Лановий.

Санкції, як він сказав, це зупинка продажів російських товарів і сировини за кордоном. Друга сторона санкцій – це зупинка кредитування російської економіки.

В умовах війни, потрібно націоналізувати підприємства агресора та банки агресора, – вважає експерт.

Державні фінанси

Як він повідомив, в бюджеті записано окремим рядком, що буде видано 32 млрд грн облігацій державою для потреб "Нафтогазу" України. Але, на жаль, це стосується не тільки "Нафтогазу", а й окремих державних банків.

Ринкова економіка принципово стоїть на тому, що з бюджету гроші в промисловість, у фінанси та інші галузі не виділяються, а 32 млрд – це тільки початок і через курс буде значно більше, – розповів Лановий.

Курс євро

Зниження курсу євро, за його словами, для європейського ринку – це добра новина.

Якщо курс євро падає, то українці, які щось купують в Європі, то вони витрачають менше – і гривень, і доларів. Тому не будемо говорити, що навколо одні хмари, – сказав експерт.

Нові обличчя міністерства

Україні, вважає експерт, потрібні стратегічні радники, а не тільки технічна допомога.

Нам потрібні такі фахівці, які дбають про своє реноме. Нам потрібні радники світового рівня, – констатував Лановий.