Демесмекер розповів про свої враження від останнього приїзду в Україну. На його думку в нашій країні сформувалось громадянське суспільство і країнам Європи є з чого брати приклад в України. Найприємнішим враженням для депутата стали волонтери. Те, як самовіддано вони допомагають біженцям зі Сходу, і тим, хто ще залишається на територіях зони конфлікту.

Також євродепутат поділився враженнями від поїздки на схід України. Він зазначив, що цей регіон ніколи до кінця не був інтегрований центральним урядом. На його думку відрізняється і ментальність людей, які там мешкають. Для нього був очевидним контраст між Києвом і Сходом.

Найбільше враження справила інтенсивність та агресивність бойових дій. Вразила жорстокість війни й щодо цивільного населення, і щодо військових. Коли я туди приїхав, то режим припинення вогню вже мав почати діяти. Але його не було взагалі. Там, де я побував, тривали безперервні обстріли, постійно працювала артилерія. І було очевидно, що розгортається дуже масштабний наступ на українських військових у Дебальцевому. Українські військові звідти відступали. Відступ був доволі хаотичним, дуже важким, зовсім не таким добре організованим, як про це розповідав президент Порошенко. Військові, що відійшли з Дебальцева, були в стані шоку, страшенно виснажені. Багато хто був не спроможний навіть говорити,
— згадує Демесмекер.

Він розповів, що при спілкувані з командирами кількох різних підрозділів у Дебальцевому, кожен розповідав, що у нього по кілька загиблих бійців. Військові розповідали йому, що при відступі їм стріляли в спини.

Згадує депутат і про ситуацію в селах у зоні бойових дій. Розповідає, що там залишилось дуже багато літніх людей, які залишились без елекроенергії, води, ліків, постачання продуктів.

Я туди їздив разом з волонтерами, вони привезли допомогу, якої вистачить на кілька днів. Одна з жінок сказала мені, що це дуже добре, що я до них приїхав, проте вона хотіла б там побачити когось з українських можновладців, когось з місцевої влади, але ніхто з них туди не приїжджав,
— розповів він.

Демесмекер каже, що після поїздки у зону бойових дій, його думка, щодо надання Україні зброї, не змінилась. Він називає себе пацифістом, і каже, що не зважаючи на те, що терористи мають краще озброєння, поставки зброї Україні несуть в собі великий ризик.