Янукович почав "Діалог з країною"

Віктор Янукович почав відповідати на запитання громадян з різних міст. Щоправда, точки включення триматимуть у секреті.

Спілкування з громадянами Янукович приурочив до третьої річниці інавгурації.

Зателефонувати до Президента можна на гарячу лінію за телефоном 0800-50-2013.

Діалог триватиме близько чотирьох годин.

Газове питання

Відповідаючи на запитання в прямому ефірі, Віктор Янукович визнав, що Україна має найбільшу у світі ціну на газ. Президент пообіцяв, що для внутрішніх споживачів та промисловості вона поки що не підніматиметься. Крім того, Янукович висловив сподівання щодо того, що з Росією вдасться відновити нормальні "газові стосунки".

Ви можете бути впевнені, що, в тому числі і з вашою допомогою, ми ціну на газ ні для населення, ні для промисловості підвищувати не будемо,
- переконує Янукович.

За словами Президента, влада добре розуміє, що таке конкурентоспроможність для української економіки.

"Ми будемо боротися за те, щоб ми були конкурентоспроможними, і не будемо заганяти наших виробників, щоб собівартість продукції була нижчою від рентабельної", - додав він.

Не оминуло Президента і питання щодо української ГТС.

"Трубу не будемо продавати нікому... Вона залишиться в державі", - відповів Янукович. Однак, він не виключає, що українську ГТС можна буде здавати в оренду.

Янукович поговорив з Харковом про медицину

Віктор Янукович розповів, що необхідні для введення страхової медицини нормативні документи фактично розроблені. Запитання щодо цієї галузі задали Януковичу медики з Харківщини. Продовжили розмову журналісти у студії.

Ми близько підійшли до вирішення цієї проблеми. Фактично підготовлені всі нормативні документи,
- наголосив Віктор Янукович.

Він додав, що при розробці необхідних нормативних актів були залучені іноземні експерти, які брали участь у реформуванні медичної сфери, використаний досвід, в тому числі, Росії.

На думку Президента, це непросте питання, яке необхідно вирішити з метою кардинальної зміни стану медичної сфери.

Янукович визнав актуальність проблеми забезпечення швидкої медичної допомоги транспортом і сказав, що для вирішення необхідні час і великі кошти.

Про що Президент говорив у Польщі

Віктор Янукович заявив про бажання Києва приєднатися до спільної заявки Польщі, Чехії та Словаччини на проведення Зимової Олімпіади 2022 року.

Ми плануємо взяти участь в конкурсі щодо проведення зимових Олімпійських ігор у Карпатах. І працюємо в цьому напрямку,
- розповів Янукович у прямому ефірі "Діалогу з країною".

Президент додав, що обговорював це питання на зустрічі з президентами Польщі та Словаччини в середу.

"Вони є нашими конкурентами, але я їм сказав, що ми будемо боротися, адже ми всі три прикарпатські країни, і, можливо, ми навіть разом об'єднаємося, щоб не все програти", - додав він.

Крім того, за словами Януковича, Київ має намір подати заявку на включення українських міст на проведення Чемпіонату Європи з футболу в 2016 році.

"Ми будемо, швидше за все, подавати в УЄФА заявку на участь в наступному Євро. Ви знаєте, що наступне Євро буде проходити по всіх містах Європи, і було б добре, якби одне з українських міст брало в цьому участь", - сподівається Янукович.

Янукович про Тимошенко: Я не можу тиснути на суд

"Я вважаю, що такі питання, як створення умов, наприклад, для Тимошенко, які вона вимагає, і які реально можна зробити, я би прибрав ці камери, щоб нікого не дратувати", - висловив свою думку Віктор Янукович.

Президент нагадав, що це питання належить до компетенції пенітенціарної служби, тому його питання мають вирішувати її представники.

"Якщо мене чують ці співробітники.., я дуже хотів би, щоб вони мене почули, і це зробили", - наголосив він.

Янукович зауважив, що це питання "заважає суспільству спокійно жити", проте втручатися чи здійснювати тиск на правоохоронні органи, прокуратуру і суди влада не має права.

Глава держави вважає, що питання Юлії Тимошенко та екс-глави МВС Юрія Луценка є проблемою, яка в певній мірі заважає взаєминам України і ЄС, але воно має вирішуватися в юридичній площині.

Рух має бути з двох сторін. Якщо Тимошенко невинна і суд це визнає, будь ласка. Якщо винна - нехай вона заплатить ті кошти, за якими вона завдала збитків державі. Якщо вона їх не визнає, скажіть будь ласка, хто я такий, і хто такий парламент, щоб ми щось пробачали і вирішували,
- поцікавився Янукович.

"Відповідь на це питання ми можемо знайти в юридично-правовій площині. Це рішення не залежить від однієї людини. Там, де це рішення буде залежати від мене, і буде до мене конкретне питання - я на нього дам відповідь", - додав Янукович.

Копанки від Лазаренка

Однією з проблем, про яку Віктор Янукович поговорив з українцями, були питання вугільної промисловості.

Узаконити копанки неможливо, тому що там неможливо створити нормальні умови захисту праці і техніки безпеки. Десь легалізовано, але це не вихід,
- сказав Віктор Янукович.

Президент нагадав, що ця проблема з'явилася в середині 1990-х, коли уряд Павла Лазаренка почав процес реструктуризації галузі.

Янукович переконує, що проблему копанок поступово вирішують і їхня кількість значно скорочується. Проте, за словами Януковича, з нею важко справитись, хоч він і намагається вправляти мізки МВС.

"Закриваємо (копанки), реєструємо, не даємо відкривати нові, максимально намагаємося працевлаштувати... Але, на жаль, дуже швидко з цієї проблеми не вийдемо", - вважає Президент України.

Янукович похвалився, що за останні три роки видобуток вугілля зріс на 15 мільйонів тонн, що дозволило створити нові робочі місця та "витягнути частину людей з копанок".

"Екстремістська" опозиція

Віктор Янукович продовжує відповідати на запитання в ефірі програми "Діалог з країною". Глава держави висловив свою думку і про роботу української опозиції. За словами Януковича, "в жодній країні світу немає такої екстремістської опозиції, якою вона зараз є в Україні".

Президент наголосив, що він нормально ставиться до всіх політиків, але вони не завжди виконують свою роботу.

"Під час кризи слід шукати шляхи, як допомагати людям, вести конструктивну політику. Парламент не може не працювати", - вважає Віктор Янукович.

От чому я не просто закликаю, а переконаний, що виборці будуть підтримувати тільки тих політиків, які несуть для людей щось конкретне. Не шльопають язиками, хто кого більше перешльопає, а несуть Україні якісь блага,
- додав він.

"Хай змагаються політики, хто краще зробить, не обдурить, а хто краще зробить", - порадив Віктор Янукович.

Янукович думає про гідну зарплату уже 37 років

Одне із запитань, яке поставили Президенту України Віктору Януковичу під час "Діалогу з країною", стосувалось гідних зарплат та пенсій для українців.

"Я думаю над цим питанням 37 років з часу, як я став керівником одного підприємства", - зізнався Віктор Янукович. Він запевнив, що зараз влада робить все для того, щоб це питання не було таким болючим.

Пенсія ніколи не буде великою... її потрібно піднімати, бо це замало... Я можу пообіцяти, що ми будемо піднімати економіку, зарплату, пенсію для українців. Ми зробимо так, щоб можна було жити, а не виживати,
- наголосив Президент.

Спілкування Президента Януковича з українцями закінчилось

Діалог Віктора Януковича з країною добіг кінця. Президент України встиг відповісти на запитання, які пролунали від громадян з усіх регіонів України. Що ж стосується реєстрації телефонних дзвінків із запитаннями, то найбільш активними були мешканці Києва та сходу України. Значно менше з Президентом хотіли спілкуватись на Західній Україні (за винятком Львівщини) та в Криму.

Спеціальна служба прийняла понад 5 тисяч дзвінків із запитаннями. 70% з них - від пенсіонерів, понад 11% - від безробітних та ще 10% - від робітників. Це означає, що українців цікавлять, насамперед, соціальні питання.

Сам Віктор Янукович зізнався, що розхвилювася під час прямого ефіру. Сталось це після включення зі столичного Майдану Незалежності, де присутні не могли дійти згоди, кому з них задавати запитання. Усім українцям Янукович побажав успіхів, здоров'я та наполегливості.