Кіровоградець Павло Мазуренко зацікавився енергозберігаючими технологіями кілька років тому, коли почали підвищуватись тарифи на енергоносії. Щоб економити, встановив сонячні панелі та вітряк. Знайшов спосіб заощадити і на самому обладнані. Обирав дешевші аналоги. Хоча, зізнається, для їх тривалого використання, потрібні практика і знання.

Замість високовартісних гелєвих батарей, для накопичення енергії, чоловік використовує старі автомобільні акумулятори. Вони після удосконалення можуть прослужити ще кілька років.

Енергією сонця та вітру, у будинку Павла Мазуренка живляться усі необхідні побутові прилади. Працюють навіть потужні електроінструменти.

Повністю від загальної електромережі, Павло Мазуренко не відключається. Проте платить за світло не більше 3-х гривень на місяць. Майже не користується винахідник і газом. Будинок опалює дровами та відходами. Блакитне паливо використовує лише для приготування їжі. У планах – побудувати установку, яка вироблятиме власний газ.

У підвищенні тарифів Павло Мазуренко бачить лише позитив. Вважає, — це стимулюватиме людей більше заощаджувати і користуватись альтернативними джерелами енергії.