Вчора CDS торгувалися на рівні 750 б.п., а сьогодні, після заяви першого заступника міністра екомрозвитку і торгівлі Вадима Копилова щодо реструктуризацію боргу МВФ на три мільярди доларів, підвищилися до 780 б.п.

З початку року вартість страхування боргу знизилася на 11,60%, однак у річному вимірі зростання все одно залишається значним - на 61,36%, з 464 б.п. на 15 березня 2011 року. Максимального значення CDS досягав 11 жовтня минулого року - 988 б.п.

Найбільш різкий стрибок котирування CDS здійснили у вересні минулого року. За місяць показник зріс з 537 до 890 б.п. - на 353 пункту.

Варто відзначити, що вартість страхування боргу України не найвища - наприклад, у Португалії вона становить 1297 б.п., у Аргентини показник схожий з українським - 753 б.п.

Раніше агентство Bloomberg повідомляло, що спроби України домовитися про зниження ціни на імпорт російського газу настільки схвилювали інвесторів, що кредитні ризики країни вперше за два роки перевищили аргентинські, а країні може загрожувати дефолт. Поки безуспішні переговори з МВФ щодо кредиту і з Росією про зниження ціни газу підсилили побоювання інвесторів щодо того, чи зможе Україна в цьому році впоратися з боргом в 11,9 мільярда доларів.

За оцінками уряду України, економічне зростання в поточному році сповільниться до 3,9% у порівнянні з 5% в 2011 році, тому що єврозона загрожує українському експорту сталі, а холодна погода може виявитися згубною для врожаю.