Російські військові та озброєння залишаються на українській землі, заявляють у НАТО. Проте визначити, скільки їх саме і яким чином вони використовують перемир'я: на благо миру чи для підготовки до нової фази війни – в Альянсі не готові. Покладають сподівання на посилену моніторингову місію ОБСЄ.

НАТО бачило й бачить сильну присутність Росії і сильну підтримку сепаратистським силам на сході України. Ми спостерігаємо поставки зброї, особового складу, надання навчальної підтримки. Росія і далі залишається в Східній Україні, вона надавала значну підтримку сепаратистам упродовж значного часу. Ми закликаємо Росію вивести всі свої сили зі сходу України й припинити поставки зброї сепаратистам відповідно до Мінських угод. Але головне завдання наразі – забезпечити припинення вогню,
— прокоментував генсек НАТО.

Військові НАТО визнають, що наразі не мають даних, куди саме Росія та сепаратисти переміщують важке озброєння.

І поки ні НАТО, ні місія ОБСЄ, ні ЄС не мають достовірної інформації щодо того, що коїться на неконтрольованих Україною територіях і на кордоні, українська дипломатія використовує можливі канали впливу. Так, на засіданні Ради євроалтантичного співробітництва НАТО на рівні послів у Брюсселі Росію вчергове закликали вплинути на сепаратистів.

Представники багатьох делегацій у Раді євроатлантичного співробітництва закликали Росію вплинути на сепаратистів, щоб ті допустили до важливих воєнних дислокацій представників моніторингової місії,
— заявив посол України при НАТО.

Сьогодні в України є пропозиція плану "Б" на випадок провалу всіх зусиль місії ОБСЄ – це направлення миротворчного контингенту під егідою ООН. Але його в НАТО поки що не коментують.