Два тижні обстрілів, обіцянок підкріплення, котрі так і залишились обіцянками, відступ частин, що мали забезпечити тил у бою та зрада окремих командирів – це навіть не всі пункти, які озвучують ті, хто вирвався.

У "котлі" загинуло більше сотні бійців, ще кілька сотень потрапили у полон

В "Іловайському котлі" загинуло більше сотні героїв. Кількість зниклих безвісти – рахують досі. Дехто з бійців, аби не потрапити в полон чинили самогубство.

В руках бойовиків 680 полонених, 80% з яких – з-під Іловайська, – стверджує генерал-полковник запасу Володимир Рубан.

Щодня силами офіційних та не офіційних структур вдавалось звільняти полонених. До процесу обміну долучились публічні особи.

Розголосу "котел" набув через публічність тих, хто в нього потрапив

"Іловайський котел" не перший котел на війні, кажуть бійці. Однак ця спецоперація набула розголосу через публічність командира "Донбасу" Семена Семенченка. Саме він, перебуваючи з пораненням у лікарні через соцмережі доповідав кричущу ситуацію в Іловайську. Для МВС та Міноборони пости комбата у Фейсбуці, як більмо на оці.

Та попри все, президент Петро Порошенко вирішив нагородити Семена Семенченка та його не менш відомого побратима з спецбатальйону "Дніпро" Володимира Парасюка орденом і іменною зброєю відповідно.

Якщо ми вистоїмо, якщо ми збережемо самовладання то ми переможемо і в цьому навіть не сумніваюся. Я знімаю балаклаву. Я майор Національної гвардії клянусь що віддам всі свої сили, все своє життя для того, щоб захищати свою Батьківщину і максимально постараюся зберегти життя своїх бійців, – сказав командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко.

Бійці запідозрили зачистку ідейних і вимагають розслідувати ситуацію

У "Іловайському котлі" "варились" бійці батальйонів "Донбас", "Азов", "Шахтарськ", "Дніпро", "Світязь", "Херсон", "Миротворець", "Івано-Франківськ", окремі бригади Збройних сил України. Польові командири запідозрили у ситуації зачистку ідейних героїв, тому вимагають розслідувати військовий інцидент.

У Верховній Раді вже створили слідчу групу, а Генеральна прокуратура взялась за тих, хто покинув Іловайськ без команди. Чому вчасно не надійшло підкріплення, чому відступили ті, хто мав забезпечити тил, чи доречним був наказ залишатись у місті, коли російські війська замикали кільце довкола Іловайська, чому не приїхали вчасно забрати бійців з котла та де стояла важка техніка, коли була так потрібна добровольцям – питання, на які шукатимуть відповідь не один місяць.

Я був всередині. Бачив картину зсередини і яка ситуація була ззовні, які команди давалися, не давалися, чи була допомога, чи не була, чи був наказ про надання допомоги, чи не було наказу – хай це розбираються вже на вищому рівні. Я лише можу констатувати факт що допомоги, як такої у важкій техніці ми не отримали, – розповідає журналіст Іван Любиш-Кирдей.

Я думаю що були допущені дуже серйозні помилки в командуванні, тактичні, які довели до такої ситуації в принципі. Хтось можливо штовхав вперед наші сили і доштовхався до такої межі, коли вони зайшли в оточення – це одна проблема. Хтось можливо блокував підмогу, – каже журналіст Георгій Тихий.

МВС надав добровольцям важке озброєння

Президент анонсував кадрові висновки за підсумками того, що сталось у Іловайську. А МВС пообіцяло дати батальйону "Донбас" важке броньоване озброєння та збільшити його чисельність.

Добровольчі батальйони, так як себе показали, матимуть все озброєння, від важкого до необхідного для того, щоб захищатися, для того, щоб вести наступальні дії. Це наше завдання. Ті люди, які боряться повинні отримувати і підтримку держави, і медичну підтримку. І це наше завдання, – заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Експерти припускають, що батальйон "Донбас" готують до виконання особливих завдань на передовій.

Напевно він буде діяти в першій лінії. Це єдине, що можна сказати. Якщо у нього будуть відповідні кошти, спорядження, озброєння важке. Напевно діятимуть в першій лінії. Тобто безпосередньо в зіткненні з незаконними озброєними формуваннями, бандами і цей батальйон застосовуватимуть безпосередньо на полі бою, – каже військовий експерт Костянтин Машовець.

У зоні АТО подібні до іловайського котли виникали не один раз

У зоні АТО подібні до Іловайського котли виникали не один раз. Чи зробило командування правильні висновки, щоб не допустити повторення сценарію у Іловайську – питання відкрите. Поки ж висновки роблять бійці. Ті хлопці, котрі повертаючись з пекла, продовжують вірити у рай на їх рідній землі.