Фото: uasport.net

Віталій Кличко жив у містечку Мімон (Чехословацька СР), де служив його батько. А вже у 1985 році родина переїхала до України.

1995

Почав займатися боксом. Завоював титул чемпіона світу серед військовослужбовців. У 1995 році на чемпіонаті світу завоював срібну медаль.

Кличко планував взяти участь в Олімпіаді в Атланті, але у нього був виявлений позитивний тест на стероїди, які він застосовував для лікування травми, але це не стало виправданням для олімпійського комітету. Через це Віталій не зміг взяти участь в Олімпіаді. Замість нього, від України виступив рідний брат Володимир Кличко. Після успішної кар'єри в любительському боксі (95 боїв/80 перемог (72 нокаутом)/15 поразок) дебютував на професійному рингу одночасно з братом у листопаді 1996 року.

Завершив Переяслав-Хмельницький педагогічний інститут (1995 рік);

Свій перший професійний боксерський бій Віталій Кличко провів 16 листопада 1996 року в Гамбурзі проти американця Тоні Бредхема.

У першому раунді американець опинився в нокдауні, а у другому був нокаутований.

1998

Віталій Кличко став інтерконтинентальним чемпіоном за версією WBO і потрапив до Книги рекордів Гіннесса як перший чемпіон, який виграв 26 двобоїв з найменшими витратами часу.

Згодом, першої поразки він зазнав від Кріса Берда. Як виявилося, у Віталія була травма плеча, і після бою йому зробили складну операцію.

Навчається в аспірантурі Національного університету фізичного виховання і спорту України (кандидатська дисертація "Бокс: теорія та методика спортивного відбору", лютий 2000 року).

2003

21 червня 2003 року на спортивній арені "Staples Center" в Лос-Анджелесі відбувся бій з Ленноксом Льюїсом. Під час цього бою внаслідок сильного розтину лівої брови у Віталія головний лікар зупинив бій у перерві між 6 та 7 раундами. Перевага в рахунку на той час було на боці Кличка.

Судді визначили, що Кличко переміг у 4 із 6 проведених раундах і загальний рахунок складав 58:56 на користь українця. Усі чекали реваншу, але Льюїс завершив кар'єру боксера.

2004

Разом із братом Володимиром під час Помаранчевої революції активно підтримували кандидата в Президенти Віктора Ющенка.

12 грудня 2004 року Віталій у Лас-Вегасі проти Денні Вільямса українець боксував із помаранчевою стрічкою на поясі, а перемогу, здобуту у 8 раунді, спортсмен присвятив демократії в Україні і підняв над головою помаранчевий прапор, який зала зустріла аплодисментами.

"Я підтримую боротьбу народу за демократію проти маніпуляцій. Для мене майбутнє мого народу — дуже важливе, і я зроблю все, що я можу".

2008

Хоч у листопаді 2005-го Віталій Кличко оголосив про завершення спортивної кар'єри, та у січні 2007-го повідомив про намір повернутись до професійного боксу та змагатися за звання чемпіону WBC з Олегом Маскаєвим.

Згодом, 11 жовтня 2008 року Кличко повернувся в ринг і переміг у бою Семюеля Пітера технічним нокаутом (суперник відмовився від поєдинку після 8-го раунду".

Отож, пояс за версією WBC отримав Віталій Кличко. Відтак, брати Клички досягли своєї давньої мети та встановили світовий рекорд — вперше в історії професійного боксу чемпіонами у важкій ваговій категорії за версіями найпрестижніших світових організацій IBF, WBC та WBO стали одночасно два рідні брати.

2012

18 лютого 2012 відбувся поєдинок проти британця Дерека Чисори. У 40 років Кличко виграв бій за очками й послався на отриману під час бою травму плеча.

8 вересня 2012 Кличко здобув перемогу над Мануелем Чарром. Лікар зупинив бій через розсічення брови у німця.

Усього на професійному ринзі Кличко провів 47 боїв, здобув 45 перемог (41 перемога нокаутом, 4 бої – за очками) і зазнав 2 поразок (внаслідок пориву зв'язок, та внаслідок розтину брови, через що бої було зупинено лікарем).

2010-2012

Завершивши спортивну кар'єру, Віталій Кличко розпочав політичну кар'єру. У березні 2006 року Віталій Кличко одночасно балотувався до Верховної Ради та Київради як очільник Блоку "Пора — ПРП", а також змагався за посаду мера Києва.

У квітні 2010 року очолив партію "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка".

На парламентських виборах 2012 року Віталій Кличко очолив список партії УДАР. Очолювана ним партія посіла третє місце, отримавши 2, 8 мільйони голосів, або 13,96 %, і здобула 34 місця у Верховній Раді VII скликання за партійними списками та 6 місць в мажоритарних округах. 12 грудня Кличко склав присягу як народний депутат VII скликання та був обраний лідером фракції УДАРу в Верховній Раді.

Завершив Національну академію державного управління при Президентові України, здобув ступінь магістра за спеціальністю "Управління суспільним розвитком" (січень 2011 року).

СІМ'Я

Віталій Кличко одружений, виховує із дружиною Наталією двох синів та доньку.

Захоплюється дайвінгом та грою у шахи

Підготувала Ірина ВОВК