Чиновники пояснюють - начебто для цього немає потрібних законів. Тим часом у парламенті - пилюкою припадають кілька законопроектів, які можуть відновити справедливість.

Олександр підірвався на міні під Слов'янськом якраз на день Конституції, 28 червня. Ліву ногу втратив. У правій залишилося 30 осколків. А на руках досі сліди від страшних опіків. Приїхав на війну волонтером. Та коли побачив, що бійців на фронті не вистачає, вирішив залишитись на передовій у складі 95-ої бригади.

Його життя врятували ізраїльські лікарі за зібрані волонтерами гроші після невдалої ампутації в Україні. Зараз він після протезування проходить реабілітацію у Києві. У тісній лікарняній палаті. Та ось уже 9 місяців доводить державі, що поранення отримав на полі бою, а не деінде. Поки що безрезультатно.

У мене всі документи є. Але мені говорять, що немає прописаної програми, як це все робити. Ось вони не можуть мені сказати, чи мені в суд подавати або куди. Це зроблено спеціально, щоб гальмувати - хтось забуде, хтось піде. Скільки у нас хлопців добровольців загиблих, скільки поранених. Скільки отримали каліцтва,
— розповідає боєць.

Держава визнала Олександра інвалідом першої групи. І діагностувала у нього загальне захворювання. Таких, офіційно не визнаних воїнів, в Україні близько тисячі. Про це каже Кирило Сергеєв, який відслужив у батальйоні "Айдар". Він один із розробників законопроекту про статус добровольців.Та до розгляду такого важливого документа у народних обранців руки ще не дійшли. Має напрацювання і уряд. Із ключовими умовами.

Тільки за умови їх підпорядкування Збройним силам, МВС, Національній гвардії чи іншим військовим формуванням, які створені відповідно до чинного законодавства. Таким чином уряд запропонував тим батальйонам, які ще не війшли в склад цих структур, саме розглянути ці питання,
— наголошують на умовах у Департаменті Держслужби у справах ветеранів війни.

Верховна Рада має розглянути законопроекти на початку квітня. Та на цьому поневіряння Олександра не закінчаться, адже окрему процедуру надання статусу учасника АТО добровольцям ще має затвердити Кабмін. А поки боєць доброволець вчиться ходити на протезі і мріє знайти роботу.