Страхувати чи не страхувати — це питання наша держава ще вирішує. Хоча певні гарантії таки дає. І за рік особливого стану в Україні своїх обіцянок поки що не порушила. Хоча звичайно порівнювати "гарантії" українського і американського військового — абсурд, та все ж.

У разі загибелі українського військового держава виплачує родині 600 тисяч гривень. У разі втрати американського солдата рідні отримували ще 6 років тому цих самих 600 тисяч, однак доларів. На лікування українські вояки отримують кошти в залежності від травми — це до 300 тисяч гривень.

Американські поранені військові у 2008-му мали на реабілітацію до півмільйона доларів. Після втрати годувальника українські сім'ї можуть сподіватися лише на одноразову допомогу від держави.

Читайте також: Війну Росії оголошувати ще рано, — ЄС

В американців, окрім грошової компенсації, неповнолітні діти загиблого солдата і його вдова також отримують пенсію і ряд пільг — наприклад, медичні страховки.

До 2007 року військових таки страхували — державна страхова компанія "Оранта". Та згодом Україна від такого гарантування відмовилася. Сьогодні ж приватні компанії за страхування військових не беруться.

Цивільні юристи кажуть, навіть якщо застрахуватися приватно — то грошей, у випадку травми чи загибелі у зоні АТО, вам все одно не виплатять.

Військові ж говорять — навіщо зациклюватися над страхуванням, адже держава гарантує і цього достатньо. Щоправда, поранені бійці виплати отримають тільки після засідання спецкомісії.

Тим паче кажуть, що виплата за загибиль військового зростатиме. Хоча військові експерти таки певні — реформи потрібні конче і у страхуванні.

Натомість сім'ї українських миротворців у випадку їхньої смерті отримають гарантовані від ООН 105 тисяч доларів. У випадку поранення — солідні кошти та лікування. Чи збирається Міноборони реформувати систему страхування — невідомо.