Лідер електронних платежів розробляє мобільний гаманець, який зробить картки непотрібними. У ньому зберігатиметься інформація про всі рахунки платника як у системі Visa, так і в інших банках. Новинка дозволить оплачувати широкий спектр товарів та послуг. Все, що для цього потрібно - мобільний телефон.

"Цифровий гаманець дозволить купувати не лише в Інтернеті, а й у супермаркетах. Важливо відзначити, у процесі оплати дані банківської картки користувача не розкриваються", - каже глава мобільних продуктів Visa Inc. Дейв Венткер.

Звучить, як фантастика, але це зовсім не так. Система працює на базі технології бездротового зв'язку малого радіуса дії NFC (Near Field Communication). Вона дозволяє використовувати мобільний пристрій, як карту: з прив'язаних до нього банківських рахунків можна здійснювати платежі. Сьогодні платформу NFC розвивають та просувають крупні платіжні системи, банки і навіть Google.

Лише у США вже більше 100 000 терміналів, які дозволяють оплатити покупку в магазині просто наблизивши мобільник до зчитувача. А в багатьох європейських містах телефон можна використовувати, як проїзний у громадському транспорті.

Але по-справжньому масовому застосуванню технології перешкоджала відсутність підтримки з боку електронних гігантів. Тепер же вона є. Згідно з прогнозами, ринок платежів з використанням мобільних у 2014 році становитиме $110 млрд.

У перспективі цифрові гаманці пропонуватимуть, як окремий сервіс. Таким чином до нього можна буде прив'язати картки інших міжнародних платіжних систем. Не за горами і розгортання проекту в роздрібних магазинах.

"Зазвичай я ношу товстий гаманець, але вранці десь його загубив. Тому довелось порозсовувати кишеням гроші, водійське посвідчення, картку Visa. Не дуже зручно. Якби можна було засунути все це у мобільний телефон, а його я завжди ношу зі собою, життя стало б набагато легшим. Принаймні, не треба було б пам'ятати про весь цей дріб'язок", - каже користувач Visa Кевін Скот.

Цифровий гаманець від Visa запрацює восени у США та Канаді, а згодом і в інших країнах.