Це перший президентський візит Порошенка до Сполучених Штатів. Підтримку Києву Білий дім демонстрував і раніше, однак цього разу вона перевершила всі сподівання. Показовим був виступ у конгресі США.

Не можна зупинити війну, маючи лише ковдри, - Порошенко

Виступ Петра Порошенка тривав близько 40 хвилин. Емоціями та фактами Президент тиснув на конгресменів. Так голосно і впевнено "Слава Україні!" не лунало ще жодного разу в американському Конгресі. Емоційні моменти багато разів переривали гучні овації.

Я дякую Конгресу США і закликаю світ визнати боротьбу українських військових, вони потребують більшої політичної підтримки, вони потребують більше військового спорядження – і летального, і нелетального – причому потребують негайно. Будь-ласка зрозумійте мене правильно: ковдри і прилади нічного бачення також важливі, але з самими ковдрами війну не виграєш. Більше того ми не можемо зберегти мир з самими лише ковдрами, і це найбільша наша цінність, це головна наша мета – не перемогти у війні, а зберегти мир, - заявив Порошенко.

Про зброю для України тими днями просив у Вашингтоні і комбат батальйону Донбас Семен Семенченко - він теж поїхав у США, аби домовитись про постачання для українських сил протитанкової зброї, радарних комплексів та безпілотників.

Зброї від США не буде

Америка заявила, що не готова постачати зброю для війни на Донбасі. Натомість виділить 116 мільйонів доларів на військове обладнання та навчання українських вояків. Хлопців на Сході забезпечать бронежилетами, шоломами, транспортом, тепловізорами. А ще обіцяють нові радіоприлади, патрульні катери, пайки, намети, радари, форму та інше приладдя. Білий дім обіцяє, що тиснутиме на Росію доти, доки вона не заплатить сповна за свою агресію.

Світові лідери усвідомили: загроза Третьої світової війни – реальна

Дипломатична та фінансова підтримка - те, що декларують українські партнери. Канада, в якій цього тижня також побував Петро Порошенко, приміром готова дати 200 мільйонів доларів кредиту Києву на відновлення економіки та зону вільної торгівлі. Польща теж готова будь-чим допомогти, аби тільки не зброєю.

Де ж братиме Україна новітню зброю, якщо офіційно поки жодна країна не заявила, що постачатиме її - питання відкрите. Та відомо одне - допомога буде, бо світ вже зрозумів, загроза Третьої світової війни - реальна. І тут вже мова йде про свободу і суверенітет не лише України.