Джгути, кровоспинні засоби, протиопікові пов'язки активісти "Волонтерського фронту" підготували на передову. Не встигли виконати цю заявку — уже надійшли нові. Ще одна ініціатива — "Поранені SOS" в Івано-Франківську. Тутешні волонтери ліки передають і на фронт, і в госпіталі всієї України.

Аптечками натівського зразка солдатів забезпечували волонтери. Ціна однієї — понад 800 гривень. За державний кошт такі тільки планують закуповувати — на це передбачили 50 мільйонів гривень.

Та поки минуть всі бюрократичні перепони, ліками бійців забезпечують волонтери. При цьому чиновник запевняє: від благодійників військова медицина не надто залежить. Чиновники переконують, що солдати часом даремно турбують волонтерів.

Читайте також: Ситуацію на Луганщині проінспектували представники посольства США

Препарати, які вони замовляють у цивільних, військові медики мають. Цьогоріч на медзабезпечення солдат передбачили 200 мільйонів гривень. На одного пораненого витрачають від 500 до 10 тисяч гривень на день.

До волонтерів бійці звертаються, бо це значно швидше, каже активіст Святослав Янко. А протиопікових засобів держава взагалі не закуповувала. Основні ліки у госпіталях є, та якщо потрібне щось додатково — без благодійників не обійтися.

А от чого в Україні не бракує, кажуть солдати, так це професіоналізму та відданості лікарів. Денис Голодюк переніс 29 операцій. Ногу йому врятували саме українські медики. Іноземці вважали випадок безнадійним. У госпіталі Денис часу не гає, вже вступив у військовий інститут.

Нещодавно Федерація футболу подарувала Денису поїздку в Севілью на матч української збірної. А за кілька днів до того він спостерігав за грою "Динамо" з президентської ложі. Солдат, який з дитинства захоплювався футболом, на матчі побував лише після того, як віддав за Україну своє здоров'я.