Про це він написав у новій редакції книжки "Україна — не Росія", фрагмент якої в п'ятницю опублікувала офіційна газета Верховної Ради "Голос України", передає "Інтерфакс-Україна".

Коли Москва закликає перетворити Україну на федерацію, цілком очевидно, що мета тут — не благополуччя, не інтереси нашого народу, а будівництво фундаменту для розвалу України, перетворення її в недієздатну, аморфну державу. Те, чого не говорять прямо респектабельні політики Росії, озвучували люди на кшталт Жириновського: розділити Україну, Галичину віддати Польщі, Закарпаття — Угорщині, Чернівці та Буковину — Румунії, "Новоросію" — Москві. Дійсно, перетворення України на федерацію — перший крок до реалізації саме цього сценарію,
— пише Кучма.

Далі в книзі екс-президент зазначив, що президент Борис Єльцин будував нову Росію, пообіцявши автономіям "стільки суверенітету, скільки винесете". В результаті — в 90-ті роки минулого століття на кілька років Російська Федерація дійсно стала справжньою федерацією.

"Результат не змусив себе чекати: країна опинилася на межі розвалу", — підкреслив Кучма.

За словами колишнього Глави держави, сучасна Росія — федерація тільки за назвою.

"Фактично, це унітарна держава з жорсткою вертикаллю влади .... Перетворення Росії в справжню федерацію — дійсно, перший крок до розвалу країни. Тому зараз навіть заклики до відокремлення будь-якого регіону в РФ караються кримінальною відповідальністю", — пише екс-президент.

Кучма переконаний, що наріжним каменем існування будь-якої держави, а тим більше України, є національна ідентичність.

Ми повинні формувати і зміцнювати українську громадянську націю. Всі наші громадяни, хоч в Луганську, хоч у Львові, повинні вважати себе саме українцями, а вже потім - "западенцями", "донецькими", "європейцями", "білими людьми", "землянами", і ким завгодно, хоч ельфами,
— написав у книзі Кучма.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що приблизно 90% українців підтримує унітарну форму державного устрою.