“600 млн доларів - валютні надходження від експорту сирів до Росії. Половина втрат в річному вимірі може скласти близько 300 млн дол. Це доволі серйозно. Можуть закриватися заводи, ми втратимо робочі місця”, - сказав експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.

Тим часом російський торговий партнер закликає не політизувати ситуацію, пояснюючи все суворими технічними регламентами Митного союзу і переорієнтацією Росії на стандарти Євросоюзу. А мільйонні збитки українських експортерів сиру називає “незначною долею відсотка”.

“Яка ж це “війна”? Ні про яку “війну” мова не йде. Так, є претензії по окремих компаніях, по окремих видах їхньої продукції, що покриває незначну долю відсотка від загального обсягу українського експорту до Росії”, - каже керівник групи економічної політики посольства РФ в Україні Олексій Урін.

Нагадаємо, спроба українських чиновників налагодити діалог у “сирному” питанні не мала успіху. 10 лютого Росія відмовилася від досягнутих напередодні з українськими чиновниками домовленостей про врегулювання "сирного" непорозуміння.