Що ж до підприємств, то їм радять також на третину зменшити споживання блакитного палива. Бо, незважаючи на реверс із Європи, осінньо-зимовий період буде напруженим - прогнозує профільний міністр Юрій Продан. Каже - зараз готуються до чергового раунду переговорів із Росією щодо ціни, проте, що вони закінчаться вдало - не вірить. Тим більше, з 16 червня Україна качає з Росії блакитне паливо лише транзитом до Європи. Для власних потреб Росія Україні газ - не продає.

Єврокомісія підготувала пропозиції щодо врегулювання газової суперечки

Європейські чиновники більш оптимістичні. Віце-президент Єврокомісії з питань енергетики каже: його відомство підготувало пропозиції для Росії з досягнення проміжного рішення в рамках газової суперечки з Україною. Єврокомісар переконаний,- санкцій у газовому секторі для Росії варто уникнути. Оскільки блакитне паливо не повинно бути політичним інструментом.

Яценюк закликає ЄС укладати прямі договори з українськими компаніями

Україна готова й надалі виконувати всі взяті на себе зобов'язання щодо транзиту палива до Європи, запевнив сьогодні європейців глава уряду Арсеній Яценюк. Проте радив їм обходитися без "Газпрому" й укладати прямі договори з українськими компаніями, які здійснюють транзит газу.

Міністрам і керівникам областей прем'єр-міністр радив вишукувати усі можливі способи економії й пошуку альтернативних джерел енергії.