Про це йдеться у депеші тодішнього американського посла Джона Гербста від 25 січня 2006 року, яка була оприлюднена сайтом Wikileaks.

Гербст описує зустріч із Ющенком, яка відбулась 23 січня 2006 року, та на якій також були присутні помічник держсекретаря США з європейських і євразійських справ Даніель Фрайд і помічник держсекретаря США з питань економіки та бізнесу Ентоні Вейн.

За словами Гербста, в розмові Віктор Ющенко "не виключив того, що ідея створення "РосУкрЕнерго" могла належати президенту Кучмі в 2002 році". Гербст називає компанію "підозрілою" та "непрозорою", а також зауважує, що роль її на ринку зростає.

Судячи із депеші, Ющенко назвав власниками "РосУкрЕнерго" Володимира Путіна та нинішнього президента Росії Дмитра Медвєдєва.

З боку України "РосУкрЕнерго" очолювали Леонід Кучма і тодішній глава "Нафтогазу" Юрій Бойко, говориться у депеші. Проте посол зауважує, що Ющенко сумнівався, що схема власності була настільки простою.

Гербст також пише, що Віктор Ющенко обіцяв документи стосовно власників "РосУкрЕнерго" та діяльності компанії, проте так і не надав їх.