Статус інваліда війни

Складно отримати статус учасника бойових дій чи інваліда війни. Солдати зневірені, кажуть: держава хоче на них зекономити. Солдат Влад — кадровий військовий, на контракт пішов ще до війни. Нині хлопець на реабілітації — лікує психологічну травму після АТО. Проте, офіційно ж його діагноз з війною не пов'язаний.

Боєць 81-ї аеромобільної бригади Віталій Крук теж у госпіталі — після жорстоких боїв прихопило серце. Але діагноз теж цивільний. А у деяких солдат, каже Віталій, бойові травми записали побутовими. Лише тому, що на завдання бійця послали без офіційно оформленого наказу.

А це — чергова підстава не надавати солдату статусу інваліда війни. Тобто "мінус" пенсія у 2-3 тисячі гривень і одноразова компенсація у 200-300 тисяч гривень, залежно від групи інвалідності.

Статус учасника бойових дій

Ще більше проблем виникає, коли боєць намагається отримати посвідчення учасника бойових дій. Офіційно все просто: командир підрозділу подає документи, зокрема, накази про виїзд на бойове завдання, до відомчої комісії. А там питання мають вирішити за місяць. Проте, статус учасника наразі отримали лише 40 тисяч осіб — 20% солдат, каже юрист Максим Щербатюк.

Читайте також: Строковиків у зону АТО не відправлятимуть

"Кіборгам" з 93-ї пощастило — від бюрократичної тяганини їх врятували волонтери, які зробили висновок: не юристу відвоювати посвідчення дуже складно. Волонтери пропонують, як вирішити проблеми з документами для солдат — потрібно створити електронний реєстр, в якому можна простежити, на якому етапі "застрягли" папери.

На критику держава реагує дуже повільно. Лише два дні тому - президент підписав закон про соціальний захист добровольців. Документ у нього пролежав місяці, ще довше його розглядали депутати. Самі ж солдати у співчуття чиновників не вірять, а сподіваються лише на себе, волонтерів та порядність військових командирів.