Після дев'яти місяців російської війни на Донбасі, "відтятого" Криму і тисяч загиблих Україна таки наважилася назвати "братнього сусіда" агресором. Росія такий статус поки не сприйняла серйозно. Рішення українського парламенту в Держдумі назвали маячнею. Тому вітчизняні дипломати прогнозують — гібридна війна триватиме. Зі стриманим оптимізмом розраховують і на реакцію світу.

Взагалі розраховувати на це рішення дуже сильно не варто, взагалі це документ Генасамблеї і він не має ніякого впливу і не є спонукою ,щоб Рада безпеки щось на основі цього приймала,
— запевняє перший посол України в Росії.

Торговельні відносини колись одного з найбільших партнерів вже зведені до "критичного імпорту". Та очікувати, що з українського ринку, як один, підуть, наприклад, російські банки – не варто. Бо там в обігу гроші українських громадян. Водночас країна-окупант може розпочати нову фазу енергетичної війни.

Економічні наслідки від такого сприйняття будуть вразі, якщо Росія сприйме це визнання серйозно. Очевидно, будуть чергові війни проти українських виробників, які присутні на російському ринку, а також продовжиться на новій фазі енергетичний шантаж, зі сторони Росії по газу та нафтопродуктах,
— попереджає голова Комітету економістів України.

Напередодні Верховна Рада України визнала Росію агресором. І закликала міжнародне співтовариство посилити санкції проти Росії та виключити країну окупанта із Радбезу ООН. Та вже сьогодні Голова Європарламенту Мартін Шульц заявив, що вводити нові санкції проти Кремля немає необхідності.